Danas završne riječi odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas će završne riječi iznijeti branioci komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića, koji su optuženi za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O-1”.

Na ročištu održanom 2. novembra Tužilaštvo BiH je predložilo Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj riječi naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva.

Janjić je naveo da je precizirana optužnica, koju je tog dana dostavio Apelacionom vijeću, zasnovana na iskazima većeg broja svjedoka, među kojima su bili i očevici ovih počinjenih zločina.

Prema njegovim riječima, odbrana je i u prvostepenom i u drugostepenom postupku nastojala da diskredituje zaštićenog svjedoka “O-1”, ali nije dokazala da njegov iskaz nije vjerodostojan.

Janjić je rekao da svjedočenje o ovim dešavanjima zaštićenom svjedoku nije bilo lako jer je govorio protiv svoje vojske i svog komandanta, a u korist Vojske Republike Srpske koja je ubila brojne članove njegove familije, među kojima su i njegova dva brata.

Janjić smatra i da su materijalni dokazi odbrane kontradiktorni, navodeći da su prvo uveli desetine dokaza o vojnom angažmanu Orića, a kasnije samo spis u kojem je naveden njegov angažman za praćenje revizije boračkog statusa u Ministarstvu za boračka pitanja FBiH.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 sati.