Građani mjesecima čekaju na pelet iz fočanske firme u vlasništvu egipatskog biznismena

Građani koji su naručili pelet iz firme FL Wood iz Foče, čiji je vlasnik Egipćanin Muhamed Fekri, već mjesecima čekaju na isporuku do koje očito neće doći. Pogoni fabrike su napušteni, a u njoj se nalazi samo čuvar.

Tokom proteklog perioda više građana je kontaktiralo našu redakciju žaleći se kako nisu dobili isporuku peleta koju su uredno unaprijed platili još na proljeće. Na brojeve telefona koji stoje na web portalu ove firme niko se ne javlja.

 

Latifa Vražalica Hadžibajrić bila je redovna mušterija ove firme pet godina. Nije ni slutila da će ove godine, kada je u aprilu uplatila novac za pet tona peleta, ostati bez ogrjeva, ali i novca. Odlučila je podnijeti tužbu protiv njih.

 

“Kada se do augusta nisu javili mi smo ih kontaktirali i oni su nam kazali kako imaju tehničkih problema, da čekaju mašinu za drvo i uvjeravali su nas da će sve biti uredu. Tako je bilo do početka oktobra, do kada sam ih uporno zvala. Poslali su mi samo jednu od pet naručenih tona. Od tada se više niko ne javlja na telefon”, kazala je Vražalica Hadžibajrić za naš portal.

 

Kontaktirala je Inspektorat RS gdje joj je inspektorica kazala kako je do sada imala više poziva građana koji su isto doživjeli, da su otišli do firme i uvidjeli da su prostorije prazne i napuštene, a zatekli su samo čuvara. Savjetovala im je da pokrenu privatnu tužbu.

 

“Dobili smo informaciju da su prodali ovu i sestrinsku firmu zbog dugova. Nama se niko nije obratio. Mogli su nas informisati i reći da će nam vratiti novac kada prodaju firmu, sve je to normalno, ali nisu to uradili”, kazala je.

 

Sreća je što su temperature još uvijek iznad prosjeka i nije bilo snijega, a mnogi od njih su bili prisiljeni da izdvoje dvostruko više sume kako bi kupili pelet.

 

Firma FL Wood u Foči otvorena je 2012. godine u prostoru nekadašnje firme Maglić. Otvorenju je prisustvovao i tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik koji je kazao kako je egipatski biznismen Muhamed Fekri uložio četiri miliona eura u ovaj pogon.

 

Pokušali smo stupiti u kontakt s upravom firme, ali se na fiksni i broj mobitela niko nije javio.

klix.ba