Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet BPK Goražde

– Bogata prirodna i kulturno-historijska baština  resursi su koji imaju neprocjenjivu vrijednost i potencijal za razvoj turizma na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Nažalost, bogatstvo kojim je priroda obdarila ovaj dio BiH je vrlo malo  iskorišteno, iako u njemu leži šansa za prosperitet ovog kantona.

 U Turističkoj zajednici BPK Goražde ističu da u trenutnoj turističkoj ponudi BPK-a nedostaju kvalitetniji sadržaji koji bi omogućili duži boravak gostiju. Direktor TZ-a Edin Kunovac  pojašnjava da se dosadašnja turistička kretanja svode na izletnički ili vikend boravak, bez obzira o kojem periodu u godini se radi.

„ Možemo zaključiti da nedostaje boravišni turizam koji je prijeko potreban ukoliko želimo ozbiljnije da se bavimo ovom djelatnošću. Za moje shvatanje turistička sezona treba da traje 365 dana i svi pravni subjekti koji se opredjeljuju za bavljenje ovom djelatnošću trebali bi da u svojoj ponudi nude sadržaje sa kojima bi imali goste tokom cijele godine. Samo će u tim okolnostima ostvariti veći profit i razvoj ove visoko profitabilne djelatnosti“ – ocjenjuje Kunovac uz napomenu da su pravnim subjektima potrebni menadžeri i kvalitetan servis te drugo osoblje koje će uticati na kvalitet usluge a time i na pozitivnija turistička kretanja.

Prema podacima sa kojima raspolaže Turistička zajednica, u prvih devet mjeseci registrovano  je 1867 dolazaka, dok je u istom periodu ostvareno 3851 noćenje domaćih i stranih turista, a najviše dolazaka i noćenja zabilježeno je u Gradu Goražde.

 

„ Najveći broj dolazaka i noćenja uz domaće turiste, ostvarili su državljani iz Njemačke,

Austrije, Srbije, Hrvatske,Turske i Holandije. Ovi podaci prikupljeni su na osnovu uplate boravišne takse i dostavljenih podataka knjigovodstvenih biroa koji su angažovani od strane pravnih lica koja se bave pružanjem usluga smještaja u hotelima, motelima, pansionima i turističkim naseljima.  Uzimajući u obzir broj smještajnih kapaciteta moramo konstatovati

da je njihova popunjenost u toku godine veoma slaba. Znači i sa postojećim smještajnim kapacitetima mogli bi prihvatiti znatno veći broj turista ako su podaci o prijavi gostiju koji se dostavljaju Turističkoj zajednici BPK Goražde, vjerodostojni” – dodaje Kunovac.

 

Sudeći po dosadašnjim iskustvima  sa gostima koji posjećuju ovaj dio BiH, najviše interesovanja pokazuju za splavarenje, obilazak kulturno – historijskih znamenitosti, pasivni odmor – opuštanje, posjete različitim manifestacijama, uživanje u prirodnim ljepotama ali I  domaće I internacionalne specijalitete. Ovaj dio BiH idealan je za  sportski ribolov na rijekama Drini i Prači, planinarenje, lov i druge oblike turističkih sadržaja.

 

“ Splavarenje Drinom od Ustikoline do Goražda je jedinstvena svjetska atrakcija a

putovanje splavom uzbudljiva  i nezaboravna avantura.  Ovaj turistički proizvod neophodno je nadograđivati da bi bio iskorišen u svom punom kapacitetu. Nažalost Drina kao resurs je ipak nedovoljno iskorištena u oblasti turizma. Nismo uspjeli urediti ni jedno kupalište, šetalište ili zelenu površinu koja bi svojom atraktivnošu privlačila još veći broj turista, a mogućnosti su ogromne. Gostima koji dolaze na splavarenje ili je njihov  motiv neki drugi od selektivnih oblika turizma, predlažemo da posjete sve tri lokalne zajednice i njihovu okolinu gdje su se hiljadama godina susretale različite kulture, civilizacije i religije o čemu svjedoče  brojni spomenici, arheološki lokaliteti i mnogi drugi artefakti koji svjedoče o prošlim vremenima. Najveći potencijal za unaprijeđenje turističke ponude je Ada Ustikolina koja raspolaže bungalovima na obali Drine, restoranom I sportskim terenima za odbojku I mali fudbal što uz brdski biciklizam I ribolov čini idealno mjesto za odmor u netaknutoj prirodi.  Posebno atraktivan je lovno-turistički kompleks Bijele vode tako da svima  koji žele mir, slušati cvrkut ptica, ugodan smještaj, kušati specijalitete domaće kuhinje i niz drugih sadržaja tokom cijele godine, sa zadovoljstvom preporučujemo Bijele vode” – precizira on.

 

Turistima koji posjećuju Grad Goražde u Turističkoj zajednici preporučuju obilazak džamije Kajserije, “Mosta ispod mosta” – simbola otpora Goraždana, kao I izletišta “Rorovi” s kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu. Nekropola stećaka Goršić polje nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nedaleko od samog centra grada u mjestu Donja Sopotnica uz magistralnu cestu Goražde – Višegrad, smještena je  Crkva sv. Georgija.

Po ocjeni direktora Turističke zajednice BPK Goražde, pored ideja kojih, kako kaže,  ne nedostaje, za poboljšanje turističke ponude I unaprijeđenje ove oblasti u BPK Goražde neophodno je donošenje odgovarajućih propisa ali I veća finansijska podrška u budžetima.

“ Neophodno je  donošenje Zakona o turizmu BPK Goražde te uspostavljanje javno-privatnog partnerstva  čime bi se stvorili infrastrukturni preduslovi razvoja. Izradom analize konkurencije dobili smo smjernice za uspješno pozicioniranje BPK na turističkom tržištu, a pokazalo se da je najbrži rastući segment turističke potražnje onaj koji traži aktivne oblike odmora. U skladu s  trendovima razvija se avanturistički turizam koji uključuje ekstremne sportove poput planinarenja, brdskog biciklizma, raftinga i splavarenja, a neophodno je I značajnije investiranje u planinski I seoski turizam. Međutim, imajući u vidu dosadašnja postignuća u tom smislu, evidentno je da grad, općine I BPK Goražde  nisu u mogućnosti sami finansirati infrastrukturni razvoj nekih od selektivnih oblika turizma koji bi potencijalno mogli doprinijeti značajnom poboljšanju u ovoj oblasti na području BPK Goražde. Uz zapošljavanje kompetentnih kadrova  i malo više zalaganja svih nas, mogli bi  da dostignemo i najrazvijenije turističke regije u Bosni i Hercegovini ” – zaključuje direktor Turističke zajednice BPK Goražde.