Odbrana Eseda Radeljaša traži oslobađajuću presudu: Tužilaštvo radi sve da ocrni mog klijenta

Od suda je zatražio da ukine pritvor njegovom klijentu koji je, za razliku od optuženih za utaju više miliona KM u drugim predmetima, u pritvoru skoro dvije godine zbog mnogo manjeg iznosa.

Kapo je istakao kako Tužilaštvo nije dokazalo navedena krivična djela, da je riječ o političkom predmetu, da su tužilac trudio da ocrni Radeljaša i prikaže u najgorem svjetlu što se odrazilo na konstantno produžavanje pritvora.

“Tužilaštvo radi sve da Radeljaš ostane što duže u pritvoru. Radeljašu je bio ukinut pritvor zbog bolesti u ovom predmetu, ali je Tužilaštvo podiglo i drugu optužnicu za djela zbog kojih je ranije saslušalo Radeljaša. Čekali su svjesno da bude ukinut pritvor da bi ponovo bio pritvoren po drugoj optužnici. Postavlja se pitanje zbog čega je Tužilaštvo podiglo drugu optužnicu u ovom predmetu kada je sprovelo istragu ranije i imalo mogućnost da sve obuhvati prvom optužnicom”, kazao je Kapo.

Svjedoci tužilaštva ali iskaz u korist optuženog

Naglasio je kako tužilac pogrešno tumači upravni postupak i da ga ne poznaje, te da nije dao odgovor kako je Radeljaš utjecao na ostale optužene u ovom predmetu kako bi činili krivična djela. Podsjetio je kako je vještaka koji je procjenjivao tržišnu vrijednost zemljišta za koje je Općina Novi grad platila odštetu Radeljašu, angažovala Općina, a ne Radeljaš. Također, ZK izvadak koji je koristio u dokumentaciji, ovjeren je na šalteru općine na osnovu originala, a ne lažne kopije kako tvrdi tužilaštvo. Potvrdili su to i svjedoci, od osobe koja ovjerava dokumente, zaprima zahtjeve, do pravobranioca Općine koji sve provjerava i daje mišljenje Općinskom vijeću.

“Radeljaš je podnio zahtjev Općini, a sve ostalo je na općinskim organima na koje nije mogao utjecati i koji su mu nedodirljivi. Tu rade stručna lica, sve se to dostavlja općinskom vijeću koje je izglasalo i po pravilniku načelnik Općine (Damir Hadžić, op.a.) je to potpisao jer da nije ispoštovao odluku vijećnika počinio bi krivično djelo”, kazao je Kapo.

Naveo je kako je Radeljaš optužen za podstrekivanje, ali da nije navedeno koga i da nema niti jednog valjanog dokaza koji to potvrđuje.

“Vlasnik je parcele koja se nalazi do i zato je podnio zahtjev, Općina mu je dodijelila općinsko zemljište koju je platio. Radeljaš je podnio zahtjev za urbanističku saglasnost nadležnim ministarstvima i u roku od godinu dana srušio je tri građevinska objekta i započeo radove na gradnji novog ali mu je gradnju osporio Izet Musić. Zbog toga nije mogao graditi, a ne kako navodi tužilaštvo da nije poduzeo nikakve građevinske zahvate”, naglasio je.

Zakon omogućio naplatu

Izmjenama zakona o eksproprijaciji Radeljaš je imao pravo da ustupi općini zemljište po tržišnoj cijeni, a procjenu je izvršio Kasim Zulum kojeg je angažovala općina i utvrdio da je cijena jednog metra kvadratnog 550 KM. Kapo je naveo kako Radeljaš nije oprao novac već ga je uložio u gradnju objekata.

Naglasio je kako su svi svjedoci bili kategorični da Radeljaš nije utjecao na nikoga, te da tužilaštvo nikada nije radilo analizu ZK izvatka za koje je tvrdilo da je falsifikat.

“Da li je on kao fizičko lice mogao dobiti zemljište i da li je ono pripadalo KJKP GRAS, o tome trebaju voditi računa nadležne službe. Radeljaš nije mogao utjecati na njih i nije njihov uposlenik. Nikome nije ništa obećao i nikoga nije doveo u zabludu”, rekao je Kapo.

Kazao je i kako je tužilaštvo uporno ponavljalo da je Radeljaš prodao nekretninu, ali a nisu naveli da je taj postupak obustavljen i da se vodi upravni spor, te da su ga kamatarili. Također, kazao je kako tužilaštvo stalno navodi da je Općina Novi Grad oštećena tom isplatom, ali ne navodi kako to nije tačno jer je Općina sklopila ugovor s firmom Zeus o dodjeli zemljišta po cijeni o 1,1 milion KM čime je Općina bila na dobitku trostruko.

Optužio je tužilaštvo da je koristilo Aliju Delimustafića kao svjedoka koji nema veze s ovim slučajem kako bi dovelo u težak položaj Radeljaša jer je imao ugovor s Delimustafićem o zajedničkoj gradnji za što se vode postupci pred Općinskim sudom.

Efendić: Provjere nisu vršene zbog Radeljaša

Podsjetio je na svjedočenje Semira Efendića, akutelnog načelnika općine Novi Grad, koji je kazao kako je, nakon što je dobio nalaz vanjske revizije, dokumente predao Tužilaštvu BiH kako bi dali svoje mišljenje o ovoj oblasti, da nigdje nije naveo da je riječ o krivičnom djelu i da ne zna kako su ti dokumenti završili na Kantonalnom tužilaštvu BiH. Kazao je da provjere nisu vršene zbog Radeljaša i da nije uredu da je sam u ovome.

Naveo je iskaze svjedoka koji rade u raznim odjelima Općine te nadležnih ministarstava koji su kazali kako su svi dokumenti pregledani i da je dokumentacija koju je Radeljaš dostavio u okviru svog zahtjeva bila potpuna. Kazali su da su sva rješenja donesena u skladu sa zakonom i da niko nije imao pritisak.

Novac na privatni račun uplaćivan i drugim političarima

Kada je u pitanju druga optužnica u kojoj se Radeljaš tereti da mu je Skupština KS uplatila novac namijenjen stranci BOSS, Kapo je kazao da je tačno da je navedeni iznos uplaćen na njegov račun, ali da nije stečen krivičnim djelo. Kapo je kazao da je Skupština KS sugerisala Radeljašu da podnese zahtjev za sredstva, a da, ako se radi o nezakonitim radnjama, u optužnici je trebalo biti još odgovornih i optuženih.

Spomenuo je izjave svjedoka da to nije jedini slučaj da se novac namijenjen za političke stranke uplaćuje na privatne račune političara. Prema Kapinim riječima, novac je potrošio na sve poslove stranke, te je potrošio i svoj privatni novac.

“U najgoroj opciji može mu se na teret stavljati to da je potrošio 30 posto iznosa sredstava koja su trebala biti uplaćena centrali stranke i ništa ostalo jer nema elemenata krivičnog djela”, kazao je Kapo.

Zatražio je oslobađajuće presude za obje optužnice ili da, u slučaju da sud nađe elemente krivičnog djela, uzme u obzir olakšavajuće okolnosti: da je prvi stao u odbranu BiH kao pomoćnik komandanta Safeta Zajke, da će pritvor i dugi sudski postupak ostaviti traga i utjecati na njega da više nikada ne bi ponovio niti jedno navedeno krivično djelo, da je porodična osoba i narušenog zdravlja.

Zatražio je i ukidanje mjere pritvora jer su prestali svi razlozi zbog kojih mu je bio određen.

Nastavak završnih riječi odbrane zakazan je za 22. novembra u 9 sati.

klix.ba