Obilježavanje godišnjice zločina nad logorašima logora Manjača

Danas će na lokalitetu bivšeg logora  Manjača  gdje su pripadnici  VRS mučili  i ubijali  Bošnjake i  Hrvate,biti obilježena godišnjica zločina nad logorašima ovog  logora.

Koncentracioni logor Manjača formiran je  na vojnom poligonu na planini Manjači iznad Banja Luke, 1991. godine u kom periodu je služio zatvaranju zarobljenih Hrvata sa ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon otpočinjanja ratnih dejstava i napada na Republiku Bosnu i Hecegovinu, ovaj logor je formiran za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa okupiranih područja općina Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Prijedora, Kotor Varoši, Bosanske Krupe, Doboja, Banja Luke…

Kroz logor Manjača je prošlo između  5000 i 8 000  logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata. Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uslovima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke. Svakodnevno su tučeni i zlostavljani. Pretpostavlja se da je u ovom logoru, kao i prilikom transporta logoraša do logora Manjača i iz drugih logora, ubijeno najmanje  80 logoraša, ali tačan broj ubijenih ni do danas nije poznat, jer su tijela premještana u druge grobnice. Međunarodni sud pravde navodi da je u blizini logora pronađena masovna grobnica sa 540 leševa, koji su “vjerovatno iz Manjače”.

Dana 14.11.1992. godine, puštena je veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran da bi nedugo poslije toga ponovo bio formiran i ostao u funkciji sve do 1996. godine.

Za zločine počinjene u logoru Manjača izrečeno je više od stotinu dvadeset godina kazne zatvora, a između ostalih , osuđeni su: Milomir Stakić-40 godina, Radovan Brđanin-32 godine, Mirko Graovac-15 godina, Nikola Kovačević-12 godina, Željko Bulatović-11 godina…

bhrt.ba