U Sarajevu danas sastanak Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH o mogućoj saradnji

U Sarajevu će danas, kako je ranije najavljeno, biti održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH).

Susret, koji će biti upriličen na inicijativu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, trebalo bi da počne u 17 sati. On je ranije, govoreći o formiranju “probosanskog bloka”, kao poželjne partnere naveo SDP i DF.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić potvrdio je prije nekoliko dana da je dobio zvaničan poziv na pregovore.

“Mi smo stalno ponavljali kako pobjednici trebaju preuzeti odgovornost i formirati vlast ako mogu. Ako ne razgovaraju predstavnici političkih partija i stranaka teško da iko može napraviti vlast. U tom duhu spremni smo da se odazovemo i na poziv SDA. Ali opet imamo klasičnu manipulaciju od strane SDA koji činjenicu da su poslali poziv za razgovor prikazuju kao gotovu stvar i već uspostavljenu koaliciju. U nemogućnosti da svima koji su me zvali i slali poruke odgovorim direktno, želim jasno poručiti na ovaj način. Odazvat ćemo se pozivu SDA, saslušati kakvo je viđenje relativnih pobjednika oko formiranja vlasti, i jasno saopštiti svoj stav” rekao je tada Nikšić.

Kazao je kako želi poručiti da SDP ni na koji način neće izdati i ostaviti na cjedilu ljude s kojima ovih dana intenzivno radi na formiranju većina i vlada u Kantonalnim skupštinama.