Optuženi za ratne zločine obavlja direktorsku funkciju u Republici Srpskoj

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća su potvrdili da smjena Đukića nije tražena nakon što je optužen za ratne zločine, pojasnivši da za to nema ni zakonskog osnova

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića, nastavit će da obnaša svoju funkciju iako bi mu u narednom periodu trebalo započeti suđenje u Sudu Bosne i Hercegovine.

“Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić obavlja poslove kao i do sada”, naveli su u Republičkoj agenciji, koja se bavi osnivanjem, poslovanjem i razvojem malih i srednjih preduzeća, kao i stimuliranjem stvaranja novih proizvoda.

Tužilaštvo BiH tereti Đukića zajedno s Dušanom Kuzmanovićem i Predragom Markočevićem, bivšim službenicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, da su od aprila do kraja decembra 1992. godine učestvovali u planiranju, pripremanju i progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Teslić, i to ubistvima, zatvaranjima, nanošnjem fizičke i psihičke boli i drugim nečovječnim djelima.

“Optuženi su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava SJB-a Teslić, koji su zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije ‘Miće’ i Vojske Republike Srpske (VRS) vršili napade i progone stanovništva”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Đukić je tada obavljao funkciju šefa Kriminalističke službe u SJB-u Teslić, dok je Markočević bio komandir, a Kuzmanović načelnik i član Kriznog štaba.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća su potvrdili da smjena Đukića nije tražena nakon što je optužen za ratne zločine, pojasnivši da za to nema ni zakonskog osnova.

“Želimo vas podsjetiti na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, na kojoj se temelji i zakonodavstvo BiH, u kojoj se navodi da ‘svako ko je optužen za krivično djelo smatrat će se nevinim dok se ne dokaže njegova krivica na osnovu zakona’”, kazala je Daliborka Gavrilović-Kujundžić, službenica za odnose s javnošću Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Optužnicu protiv Đukića, Kuzmanovića i Markočevića potvrdio je Sud Bosne i Hercegovine početkom septembra. Suđenje, prema zakonu, treba početi u roku dva mjeseca ili u izuzetnim okolnostima tri mjeseca nakon potvrđivanja optužnice.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća osnovana je 2004. godine u skladu sa Zakonom o podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske (RS), a između ostalog, pruža podršku za povećanje zapošljavanja, stručnog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika.

Agencija je zadužena za saradnju s međunarodnim institucijama i učestvuje u izradi i realizaciji međunarodnih i domaćih projekata.

BIRN,Fokus