Direkcija za koordinaciju policijskih tijela: Samo mi možemo osiguravati članove Predsjedništva

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je 25. novembra 2018. godine uputila pismo Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, u kojem ga obavještavamo o načinu pružanja osiguranja i neposredne fizičke zaštite za funkciju izabranog člana Predsjedništva BiH”, kazali su nam u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Navode da je u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine precizno propisano da je organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa Bosne i Hercegovine u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

“U skladu s navedenim ne postoji mogućnost da druga policijska agencija vrši neposredno osiguranje članova Predsjedništva BiH”, stoji u odgovoru Direkcije.

Podsjetimo, Milorad Dodik je negodovanjem obilježio kratak period proveden na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a ozbiljnije posljedice njegove samovolje mogla bi izazvati najavljena odluka da će ga, uprkos nadležnostima direkcije, štititi naoružani pripadnici MUP-a RS.

Bivši zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena, s druge strane, smatra kako saradnja svih sigurnosnih agencija u BiH mora postojati da bi bio čuvan predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Osiguranje je kompleksna stvar i zakon ostavlja mogućnost dogovora. Kada je riječ o fizičkom osiguranju, nema nikakvih problema da ga čuva MUP RS. Riječ je o štićenoj ličnosti koja se štiti po kretanju, mjestu stanovanja i radnom mjestu. Kada je riječ o ovim osiguranjima, ne smije biti improvizacije. Činjenica je da ovu vrstu osiguranja ne može vršiti jedna agencija samostalno”, rekao je Pena za Euroblic.

klix