Policija sa dugim cijevima ispred Suda BiH, čeka se presuda Naseru Oriću

Ispred Suda BiH su jake policijske snage, gdje se očekuje i veliko broj građana koji su najavili podršku Oriću i Muhoviću

Apelaciono vijeće Suda BiH danas bi trebalo izreći drugostepenu presudu komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu s odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Prvostepenom presudom Orić i Muhović su oslobođeni optužbi, nakon čega je Apelaciono vijeće Suda BiH 8. juna ukinulo oslobađajuću presudu i odredilo ponovni pretres u tom predmetu.

Ispred Suda BiH su jake policijske snage, okupio se i veliki broj građana koji su došli dati podršku Oriću i Muhoviću.

Nekoliko stotina članova boračkih udruženja, majke Srebrenice i građani Sarajeva došli je ispred Suda BiH da bi dali podršku Naseru Oriću.

Oni nose transparente “Heroj, a ne zločinac”, “Generale, uz tebe smo”, a gromoglasnim aplauzom ispratili su ulazak Orića u Sud BiH.

Fokus