BiH od sredine 2017. godine zabilježila pad u provođenju reformi

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta glasao je danas o nacrtu Izvještaja o Bosni i Hercegovini.

Komitet je pozvao bh. vlasti da nastave s provođenjem ustavnih, političkih i ekonomskih reformi, kako bi zemlja što brže napredovala na putu evropskih integracija.

U Izvještaju je navedeno kako kako je BiH od sredine 2017. godine zabilježila pad kada su u pitanju reforme koje se odnose na evropski put BiH.

Također je izražena zabrinutost od strane zastupnika u EU parlamentu zbog predizborne kampanje u BiH koja je bila obilježena etnonacionalnom retorikom i ostvrtanjem na prošlost.

“Želimo poslati jasan signal da BiH mora ubrzati reforme kako bi dobila šansu za kandidatski status u skorijoj budućnosti. Provođenje rezultata izbora održanih 7. oktobra i formiranje vlasti bez nepotrebnih odlaganja i blokada su od ključne važnosti.

Nakon formiranja vlasti, zemlja mora otpočeti ozbiljne razgovore koji se tiču političkih reformi, kako bi se BiH približilla EU standardima u demokratskom predstavljanju”, kazao je izvjestilac Evropskog Parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Izvještaj koji je Komitet za vanjske poslove usvojio doći će pred zastupnike u EU parlamentu naredne godine kada će se i oni o njemu izjašnjavati.

U Izvještaju se naglašava potreba da Parlament BiH što prije donese Poslovnik za EU-BiH Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. U Izvještaju se zatim poivaju bh. vlasti da donesu strategiju o ljudskim pravima, te naglašavaju potrebu za daljim koracima prema zaštiti prava manjina u BiH.

Komitet izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i nezavisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopšte korupcije.

Europarlamentarci su pozdravili smanjenje u zaostajanju u procesuiranju ratnih zločina i pohvalili napore bh. vlasti da zaustave odlazak svojih građana na strana ratišta.

U Izvještaju se ocjenjuje da aplikacija BiH za članstvo u EU koju su domaće vlasti predale 15. januara 2016. godine, predstavlja stratešku odluku i predanost da se napreduje prema EU.

Patria