Nije poznato ko je postavio natpis na Vijećnici, niti ima interesa za njegovu promjenu

Iako priča o promjeni natpisa na ploči koja stoji na ulazu u sarajevsku Vijećnicu traje već tri godine, tekst koji, prema mišljenju gradskih vlasti, asocira na kolektivnu odgovornost srpskog naroda, još nije promijenjen. Novi problem je i što se ne zna ko je postavio ploču.

Inicijativu o promjeni teksta na ploči podnio je gradski vijećnik Miro Lazović. Gradsko vijeće Grada Sarajeva prošle godine zvanično je usvojilo ovu inicijativu, ali procedura koja je trebala biti završena za tri mjeseca, čini se, još nije ni pokrenuta.

Lazović nam kaže kako su od usvajanja inicijative održana dva ili tri kolegija.

“Čini mi se da je sve zaboravljeno. Postojali su neki prijedlozi o promjeni teksta, trebala je biti oformljena komisija koja će utvrditi tekst izmjene, ali ne znam je li išta uradila ta komisija”, kratko nam je rekao Lazović.

Dalje od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igora Gavrića saznajemo kako određene institucije jednostavno nisu željele raditi. Gradsko vijeće angažiralo je sve one institucije koje smatra relevantnim učesnicima u proceduri promjene natpisa na Vijećnici, ali većina ih se nije odazvala pozivu za učešće u radu komisije.

“Niko se ne mora pravdati zašto ne želi učestvovati. Jednostavno smatraju da nisu adekvatni ili da ne žele ulaziti u to. Mi smo se našli u jednom začaranom krugu”, prokomentarisao je Gavrić.

Veliki problem, ističe Gavrić, jeste što se sada ne zna ko je uopće nadležan za postavljanje ploče na Vijećnici. Navodno ne postoji trag odobrenja za postavljanje ploče.

“Da biste nešto postavili, morate imati neku saglasnost, bilo urbanističku, građevinsku, saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika… Međutim, nijedna od ovih nadležnih institucija nije nam rekla da je odobrila postavljanje ploče na ulazu u Vijećnicu. Gradsko vijeće nikada nije donijelo takvu odluku niti je postavilo ijedno spomen-obilježje u gradu Sarajevu s takvim tekstom. Ako pogledate, masa tih ploča u Sarajevu počinje takvim tekstom koji kaže ‘srpski zločinci su tog i tog dana ubili…’. Ne možemo uopće doći do toga ko je inicijator postavljanja tih ploča, odnosno ko je davao odobrenje za njihovo postavljanje. Lokalne zajednice tvrde da nisu, Zavod za zaštitu historijskih spomenika isto tvrdi da nije, niti je Grad Sarajevo. Ne znamo ko je dao odobrenje, ni način kako bismo pristupili tome”, pojašnjava nam Gavrić.

Ploča na Vijećnici postavljena je u vrijeme rekonstrukcije 2012. godine, zbog čega se, tvrdi Gavrić, i ne zna ko ju je postavio. Ta ploča ostala je na istom mjestu i kad se radila fasada na Vijećnici.

“To je bio idealan momenat da se nešto promijeni, ali ploča je ostala tu gdje je i sada. Koliko god se mi trudili otkriti ko je postavio ploču, ko je naručio, ko je dao novac, jednostavno nemamo taj odgovor”, dodaje Gavrić.

Hoće li se u budućnosti nadležni organi značajnije posvetiti raspravi o promjeni natpisa na Vijećnici ostaje neizvjesno.

“Nema volje ljudi koji su bitni da bi se to moglo promijeniti, jer nema volje institucija da učestvuju u radu. Niko nije protiv ploče, već protiv natpisa koji kategorizira sve Srbe i srpski narod kao zločince. Tekst treba odgovarati historijskim činjenicama, odnosno tome da je vojska RS izvršila agresiju, spalila Vijećnicu i slično”, zaključio je Gavrić.

Inicijator promjene natpisa vijećnik Lazović ranije je govorio kako postavljena ploča na Vijećnici nije dobra za imidž grada Sarajeva, ali i cijele države, jer potencira kolektivnu odgovornost naroda za zločine, a ne konkretne počinioce i vojne formacije.

Bosanskohercegovački historičari slažu se s Lazovićem i kažu kako novi natpis na Vijećnici mora biti kratak, jasan i efikasan te pri tome ne smije biti uvredljiv.

“Moramo napisati nešto što će prenijeti poruku da Vijećnica nije sama izgorjela, već da su je zapalili pripadnici one vojske koja je napala Sarajevo”, riječi su Husnije Kamberovića, uglednog historičara i profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Podsjećamo, natpis koji stoji na ploči na ulazu u Vijećnicu kaže: “Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!”

klix