Šta nakon formiranja Zastupničkog doma PSBiH: Neizvjesna vlast u FBiH i tehnički mandati

Konstituiranje zakonodavnih organa po kantonima se privodi kraju, formiran je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a danas će i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH također preuzeti mandate i položiti zakletvu.

Republika Srpska je najdalje otišla te je osim formiranja novog saziva Narodne skupštine završen i izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH. Neisupunjeni dio slagalice ostaje u FBiH.

Naime, način izbora delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH je ključni izazov koji stoji pred Centralnom izbornom komisijom BiH. Od izbora delegata u Dom naroda FBiH zavisi i izbor delegata u Dom naroda BiH iz tog entiteta. Tako je izvjesno da će domovi naroda u FBiH i državnom nivou biti posljednji formirani.

Tehnički mandati u FBiH

Šta to znači u praksi? To znači da se do daljnjeg ne može formirati nova vlada u FBiH i da će Fadil Novalić i ministri iz te vlade do daljnjeg ostati u aktuelnom mandatu, a to može trajati mjesecima, možda čak i godinu dana.

U međuvremenu Vijeće ministara može biti formirano, jer njega potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH, a u konačnici ga potvrđuje samo Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dakle nije potrebna saglasnost Doma naroda PSBiH.

Identičan slučaj je i prilikom imenovanja ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH s obzirom na to da i državne ministre potvrđuje samo Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine bira neposredno s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Ključ je Dom naroda u FBiH

SDA, HDZ, SNSD, DNS i Socijalistička partija u ovom trenutku već imaju 23 ruke u Zastupničkom domu PSBiH, što je dovoljno za imenovanje Vijeća ministara BiH.

Iz SDP-a poručuju da je opasno podržati izbor Vijeća ministara dok se ne završi saga o popunjavanju Doma naroda FBiH, odnosno imenovanja nove vlade u FBiH.

Tako će do daljnjeg FBiH ostati najveći neriješeni problem do konkretne odluke CIK-a ili Ustavnog suda BiH o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno odluke da li će se kod delegiranja kandidata u taj dom u obzir uzimati popis stanovništva iz 1991. ili popis iz 2013.

Federalni nivo vlasti, zbog ingerencija, broja resora i nadležnosti te socijalnih davanja je izuzetno važan pa bi, ukoliko dođe do odugovlačenja pri formiranju nove vlasti, brojne kategorije stanovništva mogle osjetiti krizu vlasti u praksi.