Ubjedljiva pobjeda Rajaka: Građani Rudog izjasnili se protiv opoziva načelnika

Dokaz o ubjedljivoj pobjedi Rajaka na referendumu je 55 procenata glasača koji su se izjasnili protiv opoziva, dok je 45 posto njih bilo za opoziv.

“Zahvaljujem se svojim sugrađanima koji su mi ukazali povjerenje i pokazali da niti jedan pritisak nije uticao na njih, da su se tome oduprli, ni novac ni stranačka mašinerija koja je ovih dana pokrenuta. Ponosan sam na svoje Ruđane”, izjavio je Rajak za Klix.ba.

U općinskoj komisiji zaduženoj za provođenje opoziva kazali su da su sva glasačka mjesta otvorena i zatvorena na vrijeme te da su angažovana dva mobilna tima. Ističu kako se proces glasanja odvijao bez većih problema. Najavljeno je također da će pet dana nakon referenduma pristizati glasovi građana putem pošte.

Podsjetimo, većina odbornika u SO Rudo krajem prošlog mjeseca donijela je odluku o opozivu Rajaka, kako su obrazložili, zbog njegovog odbijanja da podnese izvještaj o radu i lošeg odnosa sa Vladom RS-a. Rajak koji je inače na poziciju načelnika Rudog izabran kao kandidat Srpske radikalne stranke, ranije je kazao kako je riječ o obračunu SNSD-a sa neistomišljenicima te pokušaju ovladavanja općinskim budžetom..

Pobjeda Rajaka u Rudom utoliko je veća jer je svima u ovom gradiću potpuno jasno da je Rajak protiv sebe već duže vrijeme imao najmoćniju stranačku mašineriju u RS-u koju predvodi lično Milorad Dodik.

“On je prije tri dana lično došao ovdje, digli su sve kako bi se desilo ono što žele, nisu uspjeli”, kaže Rajak.

Načelnik općine Rudo ima statutarnu mogućnost da zatraži raspuštanje lokalnog parlamenta. Medjutim, taj njegov korak mora biti odobren u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.