Kanton Sarajevo danas će dobiti novu Vladu

Izvršna vlast u Kantonu Sarajevo mogla bi biti formirana danas, ukoliko poslanici Skupštine na sjednici prihvate Prijedlog odluke o potvrđivanju nove kantonalne vlade. Mandatar za novi saziv vlade je Edin Forto iz Naše stranke. Poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju.

Vladu Kantona Sarajevo u naredne četiri godine trebalo bi činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Ministri iz Naše stranke Srđan Mandić, vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu te Lejla Brčić, Ministarstvo pravde i uprave.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića, Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova, dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine dobila je tri resora, te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost predložio je Ismira Jusku za novog ministra za boračka pitanja. Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

Osim odluke o potvrđivanju nove Vlade Kantona Sarajevo, poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo
Elmedin Konaković ranije je izrazio nadu da će već u januaru biti usvojen budžet za 2019. godinu.

Odluka o privremenom finansiranju bit će realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca 2018. godine.

Propisano je da se budžet mora donijeti do 31. marta. Ukoliko se to ne dogodi, neće biti realizirani rashodi u bilo koju svrhu, osim otplate duga sve dok se budžet ne usvoji.

bhrt