Završena protestna šetnja u Banjoj Luci: Za nedjelju najavljen najveći skup i iznošenje novih zahtjeva

Građani Banje Luke, predvođeni ocem ubijenog mladića Davorom Dragičevićem, održali su večeras skup koji je protekao bez incidenata, a za nedjelju je najavljen još veći protest na kojem će biti prezentovani novi zahtjevi grupe “Pravda za Davida”.

Davor Dragičević se večeras obratio okupljenima, prije nego što je pokazao zvaničnu dozvolu za održavanje nedjeljnih protesta, kazavši da će postavljeni zahtjevi morati biti realizovani do 9. januara 2019. godine.

 

Na početku večerašnjeg protesta okupilo se blizu dvije stotine Banjalučana da bi, u konačnici, skup prerastao brojku od hiljadu građana. Hodili su stopama kojim je David Dragičević kročio prije nego što je tragično skončao u Crkvenoj.

 

Ulicama je odjekivalo “Lukaču, ubico” i “pravda za Davida”, a učesnici šetnje pozivali su ostale građane da im se pridruže. Grupa se tokom šetnje zaustavila pred kućom koju je, prema policijskoj verziji, kobne noći u martu ove godine opljačkao David Dragičević.

 

Kolona je zatim nastavila šetnju prema mostu iznad rijeke Crkvene gdje je pronađeno tijelo mladića Davida Dragičevića u martu ove godine.

 

Banjalučani su se, potom, uputili prema zgradi Policijske uprave skandirajući “Hapsite Lukača”. No, 50 metara prije zgrade skrenuli su u drugom pravcu, prema Trgu Krajine, odnosno takozvanom Davidovom trgu.

 

S druge strane su, na Trgu Krajine, sve vrijeme bile raspoređene jake policijske snage. Očekivali su, također, dolazak građana pred zgradu Policijske uprave i iznenadilo ih je kad su aktivisti skrenuli u drugi pravac pa su pratili kolonu.

 

Davor Dragičević, kao i svi učesnici večerašnjeg skupa, zaustavili su se pored sata na Trgu Krajine gdje su se nalazile i medijske ekipe.

 

“Slikajte sve pripadnike MUP-a koji su večeras ovdje. Vidjet ćete kako će biti sankcionisani. Imali su pravo da odbiju naređenja zločinca Lukača i svih ostalih. Sve će ih stići kazna”, rekao je Dragičević.

 

Napomenuo je kako ga je slijedila gradska raja i da oni nisu kao “Milorad Dodik i njegov Emir Kusturica i ostali”.

 

 

 

“Za vikend će se sve promijeniti, vidjet ćete. Iznijet ću zahtjeve koji će se morati realizovati do 9. januara. U tim zahtjevima bit ćete i vi, u plavim uniformama. A jednog dana neka vam Lukač hrani djecu”, kazao je Dragičević policajcima.

 

Poručio je da proslave Nove godine na Trgu Krajine neće biti, već da će tu biti aktivisti grupe “Pravda za Davida”.

 

“Milorad Dodik je zločinac”, kazao je Dragičević spočitavši policajcima da ih je on poslao na Trg da ih ubije.

 

Cijela protestna šetnja se, prema izvještavanjima reportera portala Klix.ba, odvila bez ikakvih incidenata.

klix.ba