Na prijelazu Izačić spriječeno krijumčarenje ljudi

Službenici Jedinice granične policije Izačić u petak su lišili slobode S.M. (1974.) i K.A. (1977.), državljane Kraljevine Belgije.

Naime, oni su pokušali prokrijumčariti dvije osobe afroazijskog porijekla koje su pri tome pokušale prijeći državnu granicu s osobnim iskaznicama Belgije koje su glasile na tuđa imena.

Otkriveni su graničnom kontrolom Mercedesa, nacionalnih oznaka Belgije, na izlasku iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenje ljudi o događaju je obaviješteno Tužiteljstvo BiH, izvijestila je Granična policija BiH.

Dan ranije, službenici JGP Aerodrom Sarajevo kontrolom putovnice stranog državljanina otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Grčke kojom je pokušao izaći iz BiH, i za koju je dodatnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden dokument.

Pregledom osobe na drugoj liniji graničnih provjera nađena je i krivotvorena osobna iskaznica Grčke.

Strani državljanin kontroliran je na letu za Ljubljanu, a na osnovu potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH utvrđeno je da se radi o državljaninu Irana.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo krivotvorenje isprave, o događaju je obaviješten tužitelj Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovom nalogu strani državljanin lišen je slobode, a krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti.

U tijeku je daljnji rad na ovim slučajevima, navodi se u izvješću.

(Vijesti.ba / FENA)