Nije podržan prijedlog SDA, HDZ i SNSD-a za rukovodstvo Komisije

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na današnjoj sjednici ovog tijela nije dobila rukovodstvo, iako je to bila tačka dnevnog reda.

Naime, u Komisiji koju čini 14 predstavnika parlamentarnih stranaka nije bilo većine za izbor predsjedavajućeg i njegova dva zamjenika. SNSD, HDZ BiH i SDA predložili su Stašu Košarca kao predsjedavajućeg, te Predraga Kožila i Halida Genjca za njegove zamjenike, ali većne za njihov izbor nije bilo.

Komisiju, koja je formirana na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, čini 14 članova: Halid Genjac (SDA), Staša Košarac (SNSD), Predrag Kožul (HDZ BiH), Branislav Borenović (PDP), Dženan Đonlagić (DF), Saša Magazinović (SDP BiH), Dragan Mektić (SDS), Predrag Kojović (Naša stranka), Edita Đapo (SBB), Jakov Galić (SP), Nenad Nešić (DNS), Jasmin Emrić (A-SDA), Mirsad Kukić (PDA) i Aida Baručija (Nezavisni blok).

Sudeći po raspoloženju stranačkih lidera do formiranja Vijeća ministara BiH će teško doći. Također, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović izašli su sa stavom koji je u potpunosti suprotan stavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Naime, Komšić i Džaferović su potvrdili da će NATO put biti uslov za imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

S druge strane Dodik kaže da u ovom trenutku RS ima svoju deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Na tvrdnju da će kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara dobiti podršku, ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcionim planom za članstvom (MAP) BiH u NATO-u, Dodik je rekao da to znači da vlast ne žele oni koji govore da vole BiH.

(Vijesti.ba)