BiH: registrirani prvi oboljeli od gripe, vakcina nestalo

Val gripe u našu zemlju dolazi, upozoravaju epidemiolozi, a virus je već potvrđen kod tri osobe. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, smrtni slučajevi za sada nisu zabilježeni. No, upozoravaju da zbog komplikacija virus može biti smrtonosan. Stanje dodatno zabrinjava to što u domovima zdravlja, bolnicama i zavodima vakcina skoro da i nema.

Najbolja zaštita  

Iz Instituta RS naveli su da su sve doze vakcina već potrošene. Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji. Tako je u Kantonu Sarajevo, od 7.000 nabavljenih doza, ostalo još svega nekoliko stotina. Inače, naša zemlja ove godine nabavila je samo 56.510 vakcina, što je dovoljno za dva posto stanovništva.

– Zavodu za javno zdravstvo FBiH za sada su prijavljena tri laboratorijski potvrđena slučaja virusa gripe. Kod sva tri pacijenta detektiran je virus gripe tip A, podtip AH3. Najveći broj oboljelih registrira se krajem januara i početkom februara, što je bio slučaj ranijih godina. Tek tada može se govoriti o nekim epidemijskim razmjerima, a vakcina je najbolja zaštita – kazala je Maja Kojović, portparol Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

S povišenom temperaturom, stomačnim tegobama, proljevom i povraćanjem u ambulante i domove zdravlja dolaze pacijenti, od najmlađih do najstarijih. Ljekari i epidemiolozi navode da bi ova sezona gripe mogla trajati duže nego inače, jer je počela kasno. Upozoravaju da će se virus tek sada početi širiti, posebno zbog praznika.

Savjetuju građanima da se prilikom praznika zaštite, uzimajući više voća i povrća, te da se dugo ne izlažu velikim minusima i hladnoći. Inače, epidemiolozi navode da je vakcina, koja je za ovu sezonu četverovalentna, jer štiti od svih sojeva, jedina zaštita od gripe. S obzirom na to da ih još malo ima, pitali smo u apotekama koliko one koštaju.

U jednoj od privatnih apoteka potvrdili su nam da vakcina protiv sezonskog gripe košta 23,50 konvertibilnih maraka. Do ove godine bile su jeftinije, 18 KM. Kada se uzmu u obzir ovi podaci, vakcine kojima bi se građani mogli zaštititi od virusa najskuplje u BiH su u regionu. U Hrvatskoj koštaju 11, a u Srbiji samo devet KM.

Domovi zdravlja

S druge strane, u nekoliko apoteka u RS kazali su nam da ne prodaju vakcine za gripu, te da ih jedino mogu prometovati domovi zdravlja. Prema dostupnim podacima, u manjem bh. entitetu prijavljeno je 469 oboljelih od bolesti sličnih gripi.

 Svinjska gripa u Hrvatskoj  

U Hrvatskoj su registrirane 53 osobe oboljele od kliničke gripe. U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A, i to podtip A/H1N1 (svinjska gripa), čak 89 posto, dok je u manjem udjelu, 11 posto, detektiran podtip A/H3N2 (sezonska gripa).

agencije