Prema svim mjerenjima zrak u Sarajevu ponovo je čist

Prema mjeračima koji se nalaze u sklopu Ambasade SAD-a u Sarajevu jutros je u sedam sati izmjerena količina od 42 PM2.5 čestica u zraku, što se ocjenjuje kao vrlo zadovoljavajući kvalitet vazduha i predstavlja mali ili skoro nikakav rizik po zdravlje ljudi.

Kada govorimo o sarajevskim naseljima, kao i u prethodnom periodu mjerači Federalnog hidrometeorološkog zavoda najveću koncentraciju PM10 čestica izmjerili su na Bjelavama i iznosi 18 mikrograma po metru kubnom, zatim slijedi Otoka s 15, a nakon toga Ilidža s 14.

Trenutno je najpovoljnija situacija na području Vijećnice s izmjerenih dva mikrograma po metru kubnom PM10 čestica u zraku.

Što se tiče drugih gradova u BiH, situacija je također stabilna. U Zenici je jutros najzagađenije bilo naselje Tetovo s 28 mikorgrama po metru kubnom PM10 čestica u vazduhu, a i vrijednosti štetnog SO2 su također u blagom padu.

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa snijegom, dok je u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature zraka u sedam sati iznosile su: Bjelašnica -16 stepeni, Ivan Sedlo -7, Sokolac -6, Sarajevo -5, Bugojno i Livno -4, Srebrenica -3, Gradačac, Tuzla i Zenica -2, Zvornik -1, Brčko, Doboj, Prijedor i Sanski Most 0, Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Široki Brijeg 1, Trebinje 2, Mostar i Stolac 3, Neum i 4 stepena.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 946 milibara, koji je za 4 milibara viši od normalnog i sporo opada.

I u ostatku danas u Bosni se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom. Prije podne, u sjevernim područjima bit će bez padavina. Tokom dana, padavine se očekuju i u ovim dijelovima. Očekivana visina novog snježnog pokrivača je od 2 do 10, u planinskim djelovima do 15 centimetara. U Hercegovini će biti malo do umjereno oblačno i sunčano, a oblačno sa slabim snijegom na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine, s jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -6 i 0, na jugu zemlje od 3 do 6 stepeni.

Sutra se u Bosni također očekuje oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Očekivana visina novog snježnog pokrivača je od 2 do 10, u planinskim djelovima do 15 centimetara. U Hercegovini se očekuje većinom malo do umjereno oblačno vrijeme s više naoblake na na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4, na jugu zemlje do -1, a najviša dnevna temperatura zraka između -6 i 0, na jugu zemlje od 2 do 4 stupnja.

I prvi dan vikenda u Bosni obilježit će oblačno vrijeme sa slabim snijegom, a na sjeveru zemlje sredinom dana može padati i kiša. U Hercegovini će biti djelomično vedro. Jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između -11 i -5, na jugu zemlje do -2, a najviša dnevna temperatura zraka između -5 i 1, na jugu zemlje do 5 stepeni.

U nedjelju će u Bosni biti oblačno s mjestimično slabim snijegom. Glavnina padavina se očekuje u jutarnjim satima, dok će u Hercegovini biti umjereno oblačno i bez padavina. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 2, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3, na jugu zemlje od 4 do 7 stepeni.