U Banjoj Luci 9. januara “svečani defile” i pojačane mjere sigurnosti

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su potvrdili da povodom tog datuma preduzimaju pojačane mjere sigurnosti s cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

Pozivaju sve građane RS da dođu u Banju Luku, da Dan RS, 9. januar, koji je neustavan po odluci Ustavnog suda BiH, proslave u miru i dostojanstveno.

Građanima, koji budu željeli da prate svečani defile koji će u srijedu, 9. januara 2019. godine biti održan u Banjoj Luci, savjetuju da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjetuju i da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Zabranjena je i upotreba dronova.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara prošle godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a“, upozoravali su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije.

Stoga su u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli proceduru osporavanja Zakona o “Danu RS-a“, koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud osporavao referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

Razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina, ukoliko se u RS nastavi s obilježavanjem ovog datuma.

Za srpske političare iz RS-a obilježavanje 9. januara nije sporno.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o “Danu RS”, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS”.

klix