Kamenica o SP-u za rukometaše: Hrvati mogu do polufinala, Francuzi i Danci su favoriti

Utakmicom između domaćina Njemačke i Koreje koja se igra u četvrtak počinje 26. po redu Svjetsko prvenstvo za rukometaše, a trener Vogošće Kasim Kamenica u razgovoru za portal Klix.ba istakao je da su Francuska, Danska i Njemačka favoriti za osvajanje titule prvaka svijeta.Na prvenstvu učestvuju 24 reprezentacije koje su podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa. Prvenstvo će se, pored Berlina i Herninga, igrati u još četiri njemačka grada – Minhenu, Kelnu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima. Kamenica smatra da će posebno zanimljivo biti vidjeti kako izgledaju Francuzi bez Nikole Karabatića.

Bitna uloga domaćina

“Francuzi su posljednjih godina uvijek glavni favorit, bez obzira na to koje je takmičenje u pitanju. Ponekad se desi da ne ispune očekivanja, ali to kod njih ne ostavlja nikakve posljedice jer pametno rade selekciju tima i uvijek dodaju potrebnu svježu krv. Ono što je novo u ovom trenutku je činjenica da igraju bez Nikole Karabatića i ako taj problem uspješno riješe, s obzirom na to da je on jedan od glavnih igrača u svakoj fazi igre, onda će sigurno biti jedni od glavnih kandidata za osvajanje prvenstva”, rekao je Kamenica na početku razgovora za Klix.ba.

On smatra da će Danska kao jedan od dva domaćina imati veliki motiv za osvajanje svjetske titule, jer je to jedina koja im trenutno nedostaje.

“Pored toga, svakako da će bitna biti i uloga domaćina jer su i Njemačka i Danska svjetske velesile. Danci imaju olimpijske i evropske titule, ali im nedostaje svjetska, zbog čega će sigurno biti ozbiljan rival te će pokušati iskoristiti činjenicu da se sama završnica igra u njihovoj državi”, rekao je trener Vogošće.

Što se tiče reprezentacija iz regiona, Kamenica je rekao da je objektivna pozicija Hrvatske između četvrte i šeste pozicije, dok bi za Makedoniju i Srbiju uspjeh bio plasman u drugu fazu.

“Hrvatska je uvijek pretendent za sam vrh, a njihov maksimum je, prema mom mišljenju, plasman u polufinale i pozicija između četvrtog i šestog mjesta. Mislim da im je tu objektivno i mjesto, trenutno nemaju ekipu koja može napasti titulu svjetskog prvaka, pritajili su se u posljednje vrijeme i mnogo zavise od Duvnjaka koji ima puno zdravstvenih problema. Pitanje je u kakvom će on stanju dočekati prvenstvo i to će dati brojne odgovore kada je riječ o Hrvatima. Makedonija godinama ima za cilj plasman u drugi krug, oni maksimalno koriste sav svoj igrački potencijal i svoju državu predstavljaju na pravi način. Sigurno je da će imati puno problema u duelu s Islandom jer te dvije selekcije igraju potpuno različit stil rukometa, a što se tiče Srbije, oni idu u dosta podmlađenom sastavu i s puno debitanata. Igraju u teškoj grupi, a za njih bi plasman u drugi krug bio odličan rezultat”, kazao je Kamenica.

Evropsko prvenstvo je kvalitetnije od Svjetskog prvenstva

Trenera Vogošće smo pitali kakva je razlika između Evropskog i Svjetskog prvenstva što se samog kvaliteta tiče, a on je kazao da na prvenstvu svijeta postoje reprezentacije koje su tu samo da bi popunile kvotu.

“Razlika između Evropskog i Svjetskog prvenstva je što u Evropi nema ‘slabijih’ rivala, kao što je to slučaj na svjetskom, a najbolji primjer je Bahrein koji je tu samo da bi popunio kvotu. Također, kriterij suđenja je na Evropskom prvenstvu jači i čišći, što pojedinim reprezentacijama može napraviti problem”, rekao je Kamenica.

Za kraj, on je istakao da je šteta što reprezentacija BiH nakon igranja na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije izborila plasman na Euro, ali da sada imamo idealnu priliku za to.

“Šteta je da poslije plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru nismo otišli na Evropsko prvenstvo. U posljednje vrijeme smo uvijek kandidati da odemo na veliko takmičenje, takva je situacija i sada, a već protiv Finske s dvije pobjede možemo osigurati plasman na prvenstvo Evrope, što bi bila velika stvar za bh. rukomet i svi trebamo dati maksimalnu podršku našim igračima”, rekao je za kraj razgovora Kasim Kamenica.

Po tri najbolje ekipe iz svake grupe u drugom krugu će forimirati dvije nove grupe, a susreti će se igrati u Kelnu i Herningu. Polufinalni susreti će se igrati 25. januara u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. januara u Herningu.

 

klix