Goraždanske papuče i jastuci na njemačkom tržištu

Proizvodi iz radionice „Životna pomoć“, Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije iz Goražda, od kraja 2018. godine mogu se pronaći i u Njemačkoj.

U zemlju strogih standarda započet je izvoz najprije papuča i jastuka za putovanje. U manjim količinama, ali u udruženju očekuju da narudžbe u ovoj godini počnu rasti.

U dosadašnjem radu, zahvaljujući tome da imamo prijatelje u Njemačkoj, uočili smo da postoji mogućnost prodaje naših papuča izvan naše zemlje. Jedna turistička agencija je početkom godine imala jednu narudžbu, ali nakon toga su uslijedili problemi, jer mi nismo imali dozvolu za izvoz. Onda smo imali sreću da su predstavnici humanitarne organizacije „Care“, koja nas pomaže u zadnjih sedam mjeseci, pomogli našoj radionici i tako smo izvršili doregistraciju radionice, dobili carinski broj i sve neophodne papire za izvoz – pojašnjava Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije Goražde.

Organizacija „Care“ finansirala je i prijevoz prve pošiljke za Njemačku, što je veliki iskorak za članove udruženja, koje na ovaj način podstiče osobe sa invaliditetom da se radno angažiraju. Osim jastuka i papuča, oni izrađuju i posteljine, kecelje, cekere i druge proizvode od pamuka i lana. Radionica bi mogla zaposliti više osoba da se pokaže interesovanje za njihove proizvode izvan Bosne i Hercegovine.

Trenutno imamo četiri zaposlene osobe, a od januara ćemo imati ukupno šest, a imamo i određen broj članova koji nisu u mogućnosti zasnovati radni odnos ali im radna okupacija dobro dođe, pa su i oni tu s nama.

Posebnu zahvalnost građanima Goražda koji redovno kušuju proizvode Udruženja, nema kuće bez njihovih papuča, a na taj način pomažu udruženja kojem se često ne posvećuje dovoljno pažnje pa i opstanak radionice dolazi u pitanje.

– Osjećam se korisnim, da mogu zaraditi platu i privređivati, jednostavno da živim od svoga rada. Gdje sam god predavao molbe dobijao sam odbijenicu, jer su mislili da ne mogu raditi. Sada sam ovdje, gdje smo svi kao jedna porodica – kaže Armin Zec, koji u Životnoj pomoći radi već tri i po godine.

 

Avaz