Komšić, Nikšić i Kojović žele raščistiti situaciju: Ko će u vlast na nivou Federacije i države?

Kako nam je rečeno u vrhu Bh. bloka, predsjednici ovih stranaka žele do kraja raščistiti situaciju kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Federacije ali i države BiH.

Kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a došlo je do razmimoilaženja stavova o tome treba li ova stranka u konačnici koalirati sa SDA i HDZ-om u Federaciji, kao i sa navedenim strankama i SNSD-om na nivou države.Zbog te činjenice je posebno pod pritiskom Nikšić, koji bi ovo danas trebao iznijeti na stol pred druga dva lidera.

S druge strane, Kojović izražava principijelan stav da Naša stranka ne želi koalirati sa SDA, dok su u DF-u otvoreni po ovom pitanju.

Iako su iz Bh. bloka ranije poručili da neće podržati uspostavu Vijeća ministara BiH dok se prethodno ne uspostavi Vlada FBiH, ovaj stav bi, zbog novih okolnosti, mogao biti i promijenjen.

Nadalje, nejasnoće kod formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu i dalje predstavljaju opterećenje za Bh. blok.

Također, prema nezvaničnim informacijama, trojica stranačkih lidera bi trebala razgovarati i o budućem odnosu sa SBB-om, posebno zbog činjenice da je ova stranka kod izbora federalnih delegata iz TK podržala SDA.

 

klix