Kosovo bi moglo privremeno ukinuti tarife BiH

Tarife na robu proizvedenu u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine, mogle bi privremeno biti ukinute. Kako je na svom profilu na Facebooku objavio premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush), uvjet za to su međunarodne garancije da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati i priznanjem Srbije da je Kosovo nezavisna država.

Spreman dokument

– Vlada Kosova bi privremeno obustavila tarife, ali je uvjet za to da dobijemo međunarodne garancije, da ćemo sjesti i potpisati konačni sporazum sa Srbijom, koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznavanjem. Garancije znače da postoji supstanca, da postoji nekakav spreman dokument, u principu već usaglašeni ugovor koji se samo treba potpisati, a njegov konačni rezultat je međunarodno priznanje – napisao je Haradinaj.

Kosovski mediji i jučer su izvještavali da se pojačava pritisak Sjedinjenih Američkih Država da se ukinu tarife Kosova na robe iz BiH i Srbije.

– Sjedinjene Američke Države više puta su od kosovskog rukovodstva tražile da odmah obustave uvećan porez na robu iz Srbije i BiH. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mjera Kosova. Mi snažno ohrabrujemo Kosovo da se fokusira na svoje suštinske ciljeve, evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom – prenio je “Koha Ditore”, vodeći dnevni list na albanskom jeziku na Kosovu, stavove Ambasade SAD u Prištini.

 Pozitivan korak

Ukoliko bi Vlada Kosova u ovom trenutku suspendirala tarife, Vlada SAD ocijenila bi to kao pozitivan korak, stav je ambasadora SAD na Kosovu Filipa Kosneta (Philip Kosnett).

– Iskreno, mislim da su i Vlada u Prištini i Vlada u Beogradu preduzele neke korake u prošlosti da pokažu koliko su opasne te da imaju prednost koju mogu da iskoriste protiv druge strane. Ali, ono što me sada više zanima jeste to da vidim kakve korake dvije strane mogu da preduzmu kako bi pokazale koliko su posvećene procesu dijaloga i napretku – rekao je on za medije na Kosovu.

 Mjere u tri koraka

Vlada Kosova uvela je 6. novembra carinske dažbine od 10 posto od vrijednosti robe iz BiH i Srbije. Kasnije ih je, 21. novembra, podigla na 100 posto. Potom je 28. decembra istu mjeru proširila i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije i BiH, koji su do sada bili na listi proizvoda koji se izuzimaju iz prethodnih mjera.

Bosna i Hercegovina je godišnje izvozila na Kosovo robu u vrijednosti od najmanje 150 miliona KM. Uvoz s Kosova u našu zemlju bio je jedva 17 miliona KM. Srbija je, pak, na Kosovo izvozila robu u vrijednosti od skoro 800 miliona KM, dok uvoza skoro da i nije bilo.