Ratni zločinac Valentin Ćorić od danas na slobodi

Ove informacije za portal Klix.ba potvrđene su iz krugova bliskih porodici Ćorić. Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevom puštanju i on će avionom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u Zagrebu, prenosi Hina.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu. Vijest bi danas trebala biti službeno objavljena.

Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Kako mediji navode, po prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu uvedene su stroge mjere. Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nositi oružje, pristup svjedocima, istupanje u medijima, kao i politički angažman. Ukoliko Ćorić prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratiće se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.