Zbog niskih temperatura moguća poledica na putevima u BiH

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a niske temperature pogoduju formiranju poledice. Poseban oprez savjetuje se u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega mjestimično ima na putnim pravcima: Mokro-Rogatica, Han Pijesak-Vlasenica, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

Vidljivost je zbog magle smanjena na dionicama: Sarajevo-Zenica, Konjic-Mostar i Jablanica-Prozor.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Vozači koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Novi Grad – Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopćeno je iz BIHAMK-a.