Stariji su nama ostavili dvorane, igrališta, pruge i puteve, a mi mladima ostavljamo samo pasoše

Najgore je što odlaze obrazovani i pametni momci i djevojke a zapad ih dobija džaba.

Uprkos godinama i ledenim cestama Aziz Gluščević Zisko je neumoran i redovan je gost svih važnijih sportskih i kulturnih manifestacija i koncerata u BiH. Ovaj kontroverzni pjevač i šoumen iz Goražda novinarima je zanimljiv uglavnom kad izjavama ili pojavljivanjem izazove reakciju javnosti, poput dana kada je, elegantan i dotjeran kao i uvijek, prošetao crvenim tepihom SFF-a ili kad je, ni kriv ni dužan, optužen da je okrenu janje nasred Ferhadije.

– Moja je baza Goražde, tu mi je najljepše i tu se pripremam za nove radne pobjede, a onda Sarajevo, Tuzla, Mostar, pa možda malo do Beča i Budimpešte – uz osmijeh priča Zisko tokom redovne jutarnje šetnje goraždanskim ulicama.

Pjesmama branio grad 

Svojim pjesmama Zisko je i u najtežim vremenima branio svoj grad, decenijama kasnije ostao je vjeran poruci iz jedne od njih: “Ostajem u Goraždu”. Ipak, brine ga situacija u rodnom gradu, ali i državi.

– Nama su ovi stariji ostavili dvorane, igrališta, pruge i puteve, a mi mladima ostavljamo samo pasoše. Djeca idu iz ove zemlje. Najgore je što odlaze obrazovani i pametni momci i djevojke a zapad ih dobija džaba. Sve je to politika, u koju se upetljao i nepismen i zaostao, jer tu je para – kaže Zisko.

Nije ni u jednoj stranci, a druži se sa rajom iz svih, jer smatra da u svakoj partiji ima dobrih i pametnih ljudi. Žao mu je što građani na izborima ne mogu sastaviti „tim od 11 igrača“, jer ovako „Amerika ima dvije, a mi sto stranaka i nikako ne može valjati“.

Svojevremeno je, pola u šali, najavljivao svoju kandidaturu za načelnika Goražda, obećavajući da će konačno komunalni radnici brezove metle zamijeniti usisivačima.

– Danas kad bih se kandidirao, seljaci bi bili farmeri, a brezove metle bismo spalili. Goraždu fali plin, sportska dvorana sa grijanjem, balon sale, fali nam i klizališta, bazen, nemaš ništa. Djeca nam, pored Drine, uče plivati na Otoci – priča Zisko.

Brine zbog prezaduženosti naroda 

Draže su mu sportske i vijesti sa estrade, ali prati i politička dešavanja.

– Beograd voli Moskvu, ovi vole Tursku, oni Zagreb, ali moramo živjeti zajedno. Uvijek smo poštovali komšije i tako treba da bude. Dok tebi u nevolji dođe onaj iz Amerike ili onaj iz Rusije, mi ćemo umrijeti – kaže Zisko komentirajući posjetu Putina Srbiji.

Brine ga što je narod prezadužen, jer mnogi sa platom od nekoliko stotina maraka žele preko noći i stan i auto. Rast plata jedini je način da se zaustavi masovan odlazak mladih, a vraćanje stručnih na sve pozicije u društvu jedini je put ka ozdravljenju društva.

– Ja imam iz kuće primjer, magistar mora da ide u petu zemlju da radi jer ovdje nema posla, a podobni i nepismeni dobiju posao. Oni imaju sve, a završili medicinu u Busovači. Kad je to moglo biti!? I dosta je više priče i želja – da bude bolje, Sretna nova godina i da bude bolja, a sve nam isto. Trebaju nam pravi ljudi na pravim mjestima, sportiste u sport, a ako je političar onda da završi Fakultet političkih nauka, a ne da nam trgovci dižu ruku i odlučuju o nama – poručuje Zisko.

Afera Vranješ – Karleuša  

Portali i novine puni su tekstova o aferi pjevačice i nogometaša Karleuše i Vranješa, a Zisko se čudi kako je moguće da to nekoga zanima i da sudionici objave nešto što bi trebalo ostati unutar četiri zida.

– Nije fer. Ja nikad ne bih rekao s kim sam spavao, jer to nije fino. To je privatnost tvoja. Šta mene briga ko je s kim spavao. Svaku noć spava neko s nekim, nije me roda donijela na svijet. Ja sam nekad iznosio pozamašnu cifru žena s kojima sam spavao, imam i ja snimaka, slika i svega i nikad to ne bih, jer pravi muškarac to nikad neće reći – kaže Aziz Gluščević Zisko.

 

Avaz