Zbog novih sniježnih padavina sporije se saobraća na putevima u BiH

Zbog novih sniježnih padavina jutros se sporije saobraća na putevima u našoj zemlji, posebno na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je na dionicama: Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac-Drvar, Mokro-Rogatica i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Na putevima u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Na ostalim dionicama saobraća se po mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima: Bugojno-Novi TravnikTrebinje-Stolac i Žitomislići-Doljani.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.