Političari u Skupštini KS ne mogu se pomiriti s ukidanjem paušala: Kome će pomoći milion KM

Prvo je zastupnik SDP-a Damir Nikšić pitao kolika će biti ušteda nakon ukidanja paušala profesionalnim zastupnicima, dodajući da je taj novac namjeravao uložiti u plaćanje mišljenja pravnika, a u vezi s problematikom kojom se bavi kao zastupnik.Predložio je da se ovaj novac uloži u takve stvari jer zastupnici i u drugim zemljama imaju slična prava.U Skupštini se obratio i zastupnik Nezavisnog bosanskohercegovačkog bloka Fahrudin Pecikoza, koji se žestoko usprotivio ukidanju paušala.

“Ja bih pitao ministricu pravde Lejlu Brčić je li čestito da zastupnici glasaju da sami sebi ukinu dio prihoda. Neprirodno mi je da parlament sam sebe kažnjava ukidanjem paušala. To me podsjeća kada su zatvorenici na Golom otoku sami sebe udarali”, kazao je Pecikoza.

Naglasio je da je to populistička odluka.

“Evo radit ćemo besplatno godinu dana. Ovo su kozmetičke mjere koje neće donijeti rješenje. Ja pomažem drugima od paušala. Kome će biti bolje od ukidanja paušala. Tražite da sami sebi ukinemo, to nije u ljudskoj prirodi, svako želi da bude čestito i pošteno plaćen. Ja nemam potrebu da se dopadam bilo kome. Kome će te pomoći sa milion KM ušteda. Ne mogu da se pomirim s tim. Pa neće niko Edina Džeku kritikovati što je uzeo 20 ili 30 miliona. Pa neće igrati za 20 hiljada”, poručio je Pecikoza.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara je kazao da će podržati ukidanje paušala, ali da i plaća bud emanjena i minsitrima za otprilike 350 KM, naglašavajući da je ministrima povećana osnovica za obračun plaće.Ministrica je kazala da će ušteda, prema procjenama, biti milion KM i to u periodu za kompletan mandat Vlade Kantona Sarajevo, a koji traje četiri godine.

 

klix