Staje isplata plaća i penzija u FBiH ako do 1. februara ne bude sjednice Doma naroda

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici održanoj 9. januara 2019. godine usvojio Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu koji je u proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Budžet još uvijek nije stupio na snagu s obzirom na to da ga nije usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) još uvijek se nije oglasila i saopćila građanima FBiH da li uopće namjerava zakazati sjednicu.

Kako saznaje Klix.ba, Lidija Bradara jutros se sastala s predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a pozvana je također i na sastanak s predstavnicima Ambasade Njemačke u našoj zemlji.

U ovom kontekstu važno je podsjetiti na nedavno zajedničko saopćenje za javnost Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i ambasada Njemačke i SAD-a u vezi sa zakazivanjem sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH iz kantonalnih skupština. Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odgađanja”, navedeno je u saopćenju za javnost.

Ovi međunarodni subjekti naglašavaju da stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet.

“Imajući na umu da su izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi mogao biti zloupotrebljen za daljnje odgađanje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo”, zaključuje se u zajedničkom saopćenju.

Ukoliko Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne usvoji budžet u skorije vrijeme, od 1. februara 2019. godine bit će onemogućena isplata svih plaća, penzija i ostalih budžetskih stavki u Federaciji BiH. U posebno teškoj situaciji nalaze se penzioneri koji čekaju i na usvajanje finansijskog plana Fonda PIO u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić kazao je za Klix.ba kako još uvijek nema nikakvih naznaka da bi Bradara u skorije vrijeme mogla sazvati sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti.

“Još nema nikakvih konkretnih najava o zakazivanju sjednice. Logika bi nalagala da Bradara što prije zakaže sjednicu kako bi se spriječio haos u Federaciji BiH”, kazao je Tufekčić.

On smatra kako predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH taktizira nakon saopćenja stranih ambasada, ističući da smatra kako bi trebalo spriječiti haos, odnosno omogućiti da ljudi primaju plaće, penzije i boračke naknade.

Tufekčića smo pitali i da li očekuje da će OHR proglasiti usvojenim budžet za 2019. godinu ukoliko Bradara ne zakaže sjednicu s obzirom na to da se bez Doma naroda Parlamenta FBiH ne može usvojiti ni privremeno finansiranje. On nam je odgovorio da želi vjerovati kako će institucije FBiH odgovoriti zadatku.

“Ako do toga ne dođe, normalno je očekivati da će OHR nakon saopćenja proglasiti ono što je usvojeno u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH”, zaključio je Tufekčić.