Goraždani uživali u muzičkoj večeri uz promociju “himne” grada na Drini

Autor teksta je novinar Slavko Klisura, a muzike Samir Obarčanin, dok je novi aranžman uradio muzički producent Adnan Mušanović porijeklom iz Goražda.

Na sceni Centra za kulturu pjesmu su izvele Aida Mušanović-Arsić koja je posebno za ovu priliku stigla u svoj rodni grad, te Džejla Ramović, Medina Turković, Adisa Borovac, Amina Ćurovac, Aldijana Džananović, Eldina Terović, Elmedina Laličić, Džana Sijerčić-Manjo i Anja Klisura koje su odrastale uz ovu pjesmu, te je nedavno i snimile.

Njihova izvedba bila je veoma emotivna i “podigla na noge” publiku, koja je zajedno sa izvođačima pjevala svom gradu.

Posebno emotivan bio je nastup Aide Mušanović-Arsić koja se prisjetila trenutaka kada je svoje prve muzičke nastupe imala upravo na sceni Centra za kulturu.

“Moj život je mogao otići u potpuno drugom pravcu, ali u mojoj kući su se pjevali Indexi, otac bi uzeo gitaru, majka bi pjevala, a mi smo slijedili taj put. U mom srcu je ovaj grad, gdje god da sam, ja sam ovdje, jer moje Goražde i moj otac me uvijek čekaju”, poručila je Aida Mušanović- Arsić.

Pjesmu “Ti si mi bila u svemu naj” posvetila je svojim sugrađanima i ocu Salihu koji je bio u publici.

Na promociju su stigli i članovi benda “Zona isključenja” koji je osnovan u Goraždu, Džejla Ramović, Damir Mašić, dok se video porukom sugrađanima obratio i Emir Bukovica iz Zagreba, te Alma Pašić iz Švedske. Učešće u ovoj večeri imali su i mladi muzičari Bakir Vehabović, te goraždanska Rock škola, kao i članica Kluba “Isak” Elma Ahmetspahić, dok su o pjesmi govorili Samir Obarčanin i Selma Verem.

Promociju su podržali i brojni goraždani iz Skandinavije, te Džemila Bukovica iz Dubrovnika, dok je Mirza Bavčić jedan od sponzora želio i sam prisustvovati ovom značajnom događaju.

Promocija CD-a pjesme “Snivaj Goražde” dio je manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

Zanimljivo je da je pjesma koja je u potpunosti “goraždanski proizvod” napisana prije 40 godine, tačnije 1978. i to za potrebe dokumentarnog filma “Grad na dlanu” u kojem je izvodi Edin Bukovica.

“Tada je prvi put izvedena, a u tu pjesmu sam smjestio moju ljubav prema Goraždu. Muzički život su joj dali, najprije Edin Bukovica, a potom Samir Obarčanin. Onda je ona otišla i u škole, horove i postala himna ovog grada. Nakon 40 godina “Snivaj Goražde” smo snimili CD. Mnogo generacija je pjevalo ovu pjesmu i to čine i nove, a da bi je “smjestili” na CD pomogle su mi drage dame, djevojke, žene, koje su nekada bile članice ansambla “Fortuna” i neke nove djevojke. Nisam ih birao, nekako je sve bilo spontano”, kaže autor teksta Slavko Klisura.

Dodaje da je mnogo truda uložio i muzički producent i aranžer Adnan Dado Mušanović te nastavnica muzičke škole Selma Verem. Svoje znanje i zajedničku ljubav prema pjesmi i njenim porukama, u kreiranje omota CD-a s pjesmom, poklonili su Anja Klisura i Denis Barukčić.

“Ako sam dodirnuo ovom pjesmom i mrvicu onog što je o Goraždu napisao veliki Isak ili opjevao Rade Jovanović, ja sam sretan čovjek”, kaže Slavko Klisura.