Građanski blok hoće sa SDA, ali neće Liberale u vlasti

Iako su planirali odvojene sastanke predstavnici stranaka koje čine Građanski blok (NBL, SDP, DF, SBB, A-SDA, Nezavisni blok, Goraždanska priča) svi osim predstavnika Naše stranke koja ne želi pregovarati sa SDA, u pregovorima su nastupili zajedno.

“SDA je nakon dogovora sa koalicionim partnerima (LS, SzBIH) pristupila pregovorima sa ostalim političkim partijama koje participiraju u Skupštini BPK Goražde. Poslali smo pozive svim partijama i prvi sastanak se trebao održati večeras sa Građanskim blokom, međutim na taj sastanak su došli i predstavnici ostalih političkih partija i oni su bili stava da ne žele pojedinačno pregovarati već nastupaju kao Gradjanski blok koji broji 11 poslanika, bez Naše Stranke. Oni su predložili SDA da se sa svojih pet poslanika priključi Gradjanskom bloku kako bi na taj način deblokirali uspostavu vlasti”, izjavila je za Klix.ba Aida Obuća, članica pregovaračkog tima SDA.

Ona međutim ističe kako cilj sastanka koji je organizirala SDA nije bio da se SDA priključi Građanskom bloku, već upravo suprotno.

“Mi sa svojim koalicionim partnerima imamo većinu u kantonalnom parlamentu i ove sastanke smo inicirali kako bi ponudili i ostalim političkim partijama da se priključe većinskoj koaliciji. Smatramo da smo kao vodeća politička partija u obavezi da vodimo političke procese u BPK Goražde, i zato smo i inicirali ove runde razgovora. U narednom periodu ponovo ćemo održati sastanke sa SzBIH i LS gdje ćemo se konkretno dogovoriti šta dalje”, izjavila Obuća.

Šefik Bukalo, član pregovaračkog tima NBL-a ističe da je Građanski blok na sastanku sa SDA nastupio jedinstveno, te da ne žele u vlast sa LS-om.

“Ovaj blok postoji od novembra prošle godine, SDA smo jasno kazali da smo spremni deblokirati proces uspostave vlasti u BPK Goražde kako ne bi ostali jedini kanton u kojem to neće biti urađeno. Građanski blok bez jednog poslanika Naše stranke ima 11 poslanika u Skupštini i sa pet poslanika SDA imali bi stabilnu skupštinsku većinu. Ne želimo Liberalnu stranku u koaliciji a što se tiče SBiH nemamo ništa protiv da ostanu partner SDA”, izjavio je Bukalo.

SDA, Stranka za BiH i Liberalna stranka trenutno imaju tijesnu većinu sa 13 od ukupno 25 poslanika u kantonalnom parlamentu, međutim uspsotava vlasti trenutno je u pat poziciji zbog podjednakog broja delegata u Klubu Bošnjaka (9:9) pozicije i opozicije u trenutnoj konstalaciji odnosa.