Predstavljena poštanska marka povodom 500 godina goraždanske štamparije

U Novom Goraždu danas je promovisana poštanska marka čiji je glavni motiv jedno od poglavlja crkvenog Liturgijara koji je, između ostalih, štampan u prvoj štampariji u BIH, u Donjoj Sopotnici kod Goražda.

Promocija poštanske marke organizirana je povodom obilježavanja 500 godina goraždanske štamparije, koja je od 1519. do 1521. godine radila u tadašnjem manastiru, danas hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici.

Prva štamparija u BIH koju je pokrenuo Božidar Goraždanin bila je druga na Balkanu u to vrijeme, a sa radom štamparije na ovim prostorima je počela era štampanja knjiga i crkvenih spisa.

“Prigodna poštanska marka je sa motivima iz prve knjige, koja je u Donjoj Sopotnici štampana 1519. godine, i motivima crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici”, pojašnjava Tomislav Čarapić, načelnik za privredu i društvene djelatnosti općine Novo Goražde.

On ističe da je štampano 15.000 primjeraka blok markica i 300 svečanih FDC koverata, te da je izrada poštanske marke dug prema jednom vremenu u kojem su civilizacijska dostignuća postala dijelom ovih prostora.

Podsjetimo da su u štampariji u Donjoj Sopotnici štampane prve crkvene ćirilične knjige na prostorima Bosne i Hercegovine, u štampariji Božidara Goraždanina, drugoj iza Cetinjske, odakle su distribuirane karavanskim drumovima do pravoslavnih crkava i manastira.

Najpoznatija od njih je Molitvenik čije je reprint izdanje promovirano 2009. godine.

U općini Novo Goražde ističu da će tokom ove godine nizom drugih manifestacija i sadržaja obilježiti ovaj jubilej.