Presuda Esedu Radeljašu i ostalima u četvrtak

Kantonalni sud u Sarajevu će u četvrtak, 31. januara, izreći prvostepenu presudu Esedu Radeljašu i ostalima, kojima se sudi za zloupotrebe položaja u sarajevskoj Općini Novi Grad.

Kazao je ovo predsjedavajući Sudskog Vijeća sudija Jasenko Ružić, nakon što je odbrana optuženog Damira Hadžića iznijela svoje završne riječi na današnjem ročištu. Time je suđenje u ovom predmetu završeno.

Nakon iznošenja završnih riječi, Sudu se obratio i optuženi Radeljaš, kazavši kako su mu “ovo sve smutili”.

– Tužilac mi je u sobu poslao Aliju Delimustafića, iako je on bio u sukobu sa mnom i nije smio biti tu. Smatram da sam sve po zakonu uradio što se tiče obje optužnice. Hvala Bogu da sam preživio. Posljednjih šest mjeseci nisam mogao ni doktoru otići, jer su mi pohapsili svu familiju, ostala mi je samo žena – kazao je Radeljaš.

Optužena Jasmina Horo kazala je kako smatra da nije prekršila ni jedan zakon niti je pogriješila pri vođenju postupka.

– Ne mislim da sam svojim radnjama počinila krivično djelo – kazala je Horo.

Optuženi Jusuf Čaušević i Hadžić nisu imali ništa dodati svojoj odbrani nakon što su njihovi branioci iznijeli završne riječi.

Advokat Davor Martinović u završnim riječima kazao je kako, između ostalog, nikakva oslobađajuća presuda ne može biti dovoljna satisfakcija onima koji su uhapšeni “uz kamere i pred djecom”, te kojima su pretresane čak i vikendice.

– Napravio se medijski cirkus, izuzeti su ZK izvadak, mobitel i pasoš, a cijela država bila je upoznata sa tim da je uhapšen Damir Hadžić. Na suđenju u slučaju “Leotar”, prije 16 godina, u istoj ovoj sudnici rekao sam da je politika iznad činjenica i nadao sam se da je to posljednji put. Svjedoci ste da odbrana Hadžića ni u jednoj rečenici nije spomenula politiku, ali u završnoj riječi moram kazati da je politika kojom se on bavio isključivi i jedini razlog zbog čega se Hadžić nalazi ovdje – kazao je Martinović.

Dodao je kako je uložio veliki napor da bi shvatio šta se to njegovom branjeniku stavlja na teret, ali da to nije uspio, te da, između ostalog, protiv Hadžića ne postoji osnov sumnje.

– Damir Hadžić, kao načelnik, ne može dati nalog pravobraniocu, a čak i kada bi mu dao, on po njemu ne smije postupati. Koji su motiv i umišljaj mog branjenika, na to pitanje nemam odgovor – kazao je branilac.

Prema njegovim riječima, zaključkom Savjeta općinskog načelnika daje se saglasnost za dostavljanje mišljenja. Navodi da je jasno ko i kako ga je donio, te da je tužilac tokom unakrsnog ispitivanja Hadžića najviše vremena potrošio ispitivajući ko ga je potpisao.

– Nije bitno ko je potpisao zaključak, bitno je ko ga je donio. U informaciji kolege tužioca Senada Osmića, koja nije bila u prilogu optužnice, a dostavio ju je glavnoj kantonalnoj tužiteljici, navodi se da nakon što su sagledali sve, uključujući i iskaz Radeljaša, u ovom slučaju nema osnova sumnje. Nekoliko dana nakon ovoga, nešto se mijenja saslušanjem Semira Efendića. Poslije toga idu lišenja i pritvori… – naveo je Martinović.

Advokat je dodao kako je 20. decembra 2016. godine u 10.30 sati Federalnom tužilaštvu mailom dostavljen nacrt optužnice na 85 strana, te da je federalni tužilac “za samo sat vremena detaljno analizirao 85 strana i dao svoju saglasnost na prijedlog”.

– Predloženo je da se Čaušević nagodi, da imaju jednog “pokajnika”, a onda će se lakše obračunati sa ostalima i to je modus operandi. Molim Vas da uzmete u obzir sve dokaze koje smo proveli da donesete oslobađajuću presudu – naglasio je advokat.

Hadžićev drugi branilac, advokat Faruk Hadžić, analizirao je iskaze svjedoka, optuženih i nalaze vještaka.

On se, između ostalog, osvrnuo i na posebne istražne radnje koje su provedene tokom istrage, prilikom kojih su vještačeni mobitel i SIM kartica Hadžića.

– Odbrana želi da se zahvali Tužilaštvu na ovom dokazu, jer ide u prilog odbrani, iako to nije bila namjera. Hadžić je Kapetanoviću poslao poruku “Gdje si, majstore?” i odbrana je i dan danas u nevjerici da se taj dokaz smatra relevantnim i da se njima dokazuje “činjenica međusobnog dugogodišnjeg poznanstva optuženih i njihove komunikacije”. Nakon što je Hadžić otišao iz Općine, on i Kapetanović su ostali u dobrim odnosima, što nije sporno. Navođenje poruka i poziva između njih ne bi trebalo biti neprirodno. Sa Horo je imao dvije komunikacije, budući da je bila višegodišnja pomoćnica načelnika Općine. Između Hadžića i Radeljaša nema nikakvog kontakta. Kakvi su to partneri u zločinu, a da nemaju brojeve? – pitao je advokat.

Dodao je kako je Tužilaštvo provodilo istragu protiv pet osoba, a da je samo od Hadžića izuzet telefon radi vještačenja.

– Rezultat posebnih istražnih radnji su slike maloljetne djece, haustorskog interfona i zvona, razgovori između oca i kćerke, kćerke i majke… – naveo je Hadžić.

Dodao je kako je posljednja slagalica slike pokretanja istrage protiv Hadžića bio iskaz Semira Efendića, nakon kojeg je ona i pokrenuta.

– Svjedok je u sudnici potcrtao kako nije pravnik, da on ne vodi upravni postupak  i da je podnio prijavu kako bi se utvrdilo da li postoji nečija odgovornost. Moj branjenik je tokom ispitivanja negirao bilo kakav sastanak sa Radeljašem povodom ovog predmeta ili bilo kojeg. On sa njim nije imao kontakt, što je vidljivo i iz dokaza Tužilaštva. Kontaktirao je jedino sa Kapetanovićem, jer su imali prijateljski odnos – naglasio je branilac.

Optužnica tereti bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića i općinske službenike Jasminu Horo i Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 konvertibilnih maraka (KM).

Pored toga, optužnica tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun.

faktor.ba