Salkić: Nikakvog otcjepljenja RS-a neće biti, uzalud se neki raduju

Oni koji strahuju za sudbinu BiH ne trebaju da strahuju

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić komentarisao je izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je, ukoliko inicijativa SDA o promjeni naziva RS bude zvanična, pozvao SDS da u Narodnoj skupštini Republike Srpske donesu odluku o osamostaljenju RS.

Želim da poručim građanima u BiH, nikakvog otcjepljenja RS neće biti. Oni koji strahuju za sudbinu BiH ne trebaju da strahuju, a oni koji se eventualno raduju da će se stvoriti neka nova srpska država na Balkanu, trebaju da znaju da se uzalud raduju. Ova zemlja je opstala, ona će opstati i u budućnosti – rekao je Salkić gostujući na N1.

Dodaje da Milorad Dodik treba da zna da su zvanični organi BiH donijeli ukaz, zakon, o novoj organizaciji BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Govorio je i o tome šta će se desiti ukoliko dođe do onoga što je Dodik najavljivao.

– Ukoliko se oni odluče da ne postoji Dejtonski mirovni sporazum, a samim opredjeljenjem da izađu iz BiH, krše Dejtonski mirovni sporazum, trebaju da znaju da na scenu stupa Republika Bosna i Hercegovina koja je međunarodno priznata prije nego što je bio Dejtonski sporazum. Dakle, onako kako je primljena u Ujedinjene nacije tako bi stanje dočekali nakon što bi se Milorad Dodik sa svojim prijateljima odlučio na avanturu – naveo je Salkić.

 

fokus