SAD: Od polarne hladnoće umrla 21 osoba

Najmanje 21 osoba izgubila je život zbog polarne hladnoće i temperature koja se spustila na -49 stepeni Celzijusovih (-56 °F) i paralisala srednji zapad Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Reuters.

Najugroženije kategorije stanovništvasu beskućnici i starije osobe. Na ovako niskoj temperaturi promrzline su moguće nakon samo nekoliko minuta izloženosti.

Prema posljednjim informacijama, ledeni talas odnio je 21 život u državama srednjeg zapada, uključujući devet žrtava u Čikagu.

Prošle sedmice u Čilagu su primili oko 25 pacijenata sa promrzlinama i da će se kod nekih morati izvršiti amputacija prstiju na rukama i nogama.

Čikago i drugi gradovi formirali skloništa za beskućnike i starije isibe Međutim, mnogi ljudi smjestili su se u praznim zgradama i kućama u kojima je veoma hladno. Žena stara 60 godina pronađena je mrtva u napuštenoj kući u mjestu Loren u Ohaju, a vjeruje se da je umrla od hipotermije.

Svi državni uredi u Mičigenu zatvoreni su do petka, javlja Anadolija.

U domaćinstvima i firmama koriste se rekordne količine prirodnog gasa, a vlasti apeluju na potrošače da štede energiju jer će doći do isključenja struje.

Snijeg i led stvaraju haos na putevima, a juče je u roku od dva sata registrovano 26 sudara i saobraćajnih nesreća u području istočne Ajove.

Intenzivna hladnoća i vjetar uzrol su otkazivanja više od od 2.500 letova.

AA