Oprez: Vjetar sa olujnim udarima, moguće i vodene bujice

Jak vjetar sa olujnim udarima u BiH. Uprava Civilne zaštite Republike Srpske upozorila je sva pravna i fizička lica da preduzmu neophodne mjere zaštite i spasavanja od jakog vjetra koji je prognoziran za danas.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite skreću pažnju građanima, organizacijama i kolektivima da aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa najavom meteorologa i da svoju imovinu obezbijede od jakog vjetra.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je vjetrovito vrijeme u Republici Srpskoj danas i sutra, sa veoma jakim vjetrom u centralnom pojasu.

Puhat će veoma jak vjetar od 40 do 50, u planinaskom pojasu od 55 do 65 kilometara na sat sa olujnim udarima, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite. Pojačan južni i jugozapadni vjetar puhaće na zapadu i jugozapadu na planinama, a zatim i sjevernije do Banjaluke.

NARANDŽASTO UPOZORENJE

Jak vijetar južnog smjera sa olujnim udarima i intenzivne padavine. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Intenzivne padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni.

Očekuju se olujni udari juga brzine od 50 do 65 km/h, lokalno od 65 do 75 km/h. Intenzivne padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni od od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2.

UPOZORENJE NA VODENE BUJICE

Također izdato je upozorenje na moguće pojave vodenih bujica u slivu rijeka Une, Kupe, Cetine, Neretve i gornjem slivu slivu rijeke Bosne od danas do nedjelje. Na tom prostoru učekuje se ukupna količina padavina veća od 100 litara po metru kvadratnom.