Izlile se brojne rijeke u BiH, nekoliko gradova proglasilo vanrednu situaciju

Svi vodotoci u Federaciji BiH danas su bili u porastu, a najkritičnija situacija zabilježena je u opštinama Busovača i Kakanj, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće donesena je i na teritorijama Zenice i Kiseljaka. Saobraćaj od Nemile prema Bistričaku kod Zenice u popodnevnim satima je obustavljen nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste.

Vodena bujica je u popodnevnim satima srušila novoizgrađeni pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži.

Mještani MZ Vreoča strahuju zbog opasnosti da Željeznica probije zaštitnu ogradu i poplavi naselje.

U nesreći nije bilo povrijeđenih osoba, a ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo su na terenu.

U opštini Hadžići, u mjestu Pazarić, izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta.

Oko 50 pripadnika Civilne zaštite angažovano je na terenu, a ostali su u pripravnosti.

U mjestu Kaonik, na izlazu iz Viteza prema Sarajevu, u popodnevnim satima se izlila rijeka Lašva zbog čega je otežan saobraćaj na magistralnom putu M-5 LašvaVitez.

Saobraćaj od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljen nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed porasta vodostaja. Izlijevanje rijeka je dovelo do prekida saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.

Kiša i otapanje snijega uzrokovali su probleme na području nemilskog sliva u mjestima Bistričak, Jastrebac i Vukotići.

U Zenici je ugroženo najmanje 40 kuća, a u Bugojnu je bujica odnijela most. Kritično je i u Jajcu, gdje vodostaj Plive ubrzano raste, a neke porodice su evakuisane iz poplavljenih domaćinstava.

Na području Srednjobosanskog kantona u više mjesta izlile su se rijeke, zbog čega je došlo do plavljenja kuća i dvorišta u opštini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Kako javlja reporterka BHRT-a Amela Pokvić, nakon što je klizište potpuno progutalo jednu kuću u selu Borova Ravan kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, situacija je i dalje kritična. Mještani ovog sela strahuju za još tri kuće, čijim stanovnicima je naloženo da se evakuišu.

Vodostaj rijeke Vrbas u Donjem Vakufu u posljednih 7 sati povećan je više od 30 cm.

Na cijelom području Busovače je proglašeno vanredno stanje, a u jednom naselju izvršena je evakuacija starijih i bolesnih osoba koje su pripadnici FCUZ-a u čamcima prebacivali na drugu stranu obale, prenosi Klix.

Brojne kuće i ulice u Busovači i dalje su pod vodom, a na površini vode se naziru poplavljeni krovovi automobila.

Zbog izlijevanja rijeka obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, te M-5 na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača-Kaonik u mjestu Gudelj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Potok Rača u zeničkom naselju Tetovo izlio se iz korita i potopio 20 kuća, dok je u naselju Grm kod Zenice došlo do izlijevanja lokalnog potoka, usljed čega su ugrožena brojna domaćinstva.

bhrt.ba