Kojović: Ako SDP i DF koaliraju s nacionalnim strankama, oni izlaze iz Bh. bloka

“Očekujem da Bh. blok nakon sutrašnjeg sastanka izađe pred javnost sa čvrstim stavom i jasno i glasno kaže da onima koji nas pljačkom i nacionalizmom mrcvare već 30 godina nećemo prodati povjerenje koje su nam na ovim izborima dali građani. Nama su povjerenje dali građani koji su prevareni jer su ‘91. zaokružili da su za nezavisnu, demokratsku, sekularnu državu ravnopravnih građana i naroda, a umjesto toga su dobili oligarhiju koja svoj kriminal krije iza nacionalističke dimne zavjese”, kazao je Kojović.

Ističe da su svoj stav o pozivu na učešće u vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om rekli jasno i nedvosmisleno.

“Ponosan sam da je odluka Naše stranke o nesaradnji s nacionalistima u njihovoj etničkoj podjeli i ekonomskom siromašenju zemlje donesena jednoglasno. Ukoliko sutra naši partneri u Bh. bloku iznesu isti stav, onda se, prema mom mišljenju, prvi put nakon Daytona u BiH pojavljuje politička snaga koja je u stanju politički reintegrisati zemlju, ekonomski je oporaviti i napraviti stvarne korake prema NATO-u i EU integracijama. Neupitno je, barem za nas u Našoj stranci, da je sutrašnji sastanak važan, pa možda i historijski. Ideja građanske BiH je sutra na velikom testu”, kazao nam je Kojović.

Upitali smo ga da li će Naša stranka podržati svoje partnere iz Bh. bloka ukoliko se neki od njih odluče da ipak idu u vlast.

“Ukoliko se neki od partnera odluče da idu u koaliciju s HDZ-om, SDA i SNSD-om, oni samim tim izlaze iz Bh. bloka. I naravno, ne može se očekivati da ih Naša stranka podrži u tome”, kategoričan je Kojović.

Prokomentirao je i trakavicu u vezi sa sastavljanjem Doma naroda.

“Gospodin Čović je rekao da uspostave federalne vlasti neće biti dok se izborni zakon na državnom nivou ne izmijeni na način koji zagovara HDZ. Takav stav HDZ-a jasno pokazuje da su posljedice, od isplata penzija i socijalnih davanja pa do funkcionisanja federalnih fondova za krizne situacije i prirodne nesreće, poput ovih jučerašnjih poplava, nešto što je njima prihvatljivo i da su i to spremni koristiti za političke ucjene”, rekao je on.

Dakle, on ocjenjuje da je sasvim moguće da će se Dom naroda konstituisati relativno brzo, ali to ne znači da ćemo uskoro dobiti Vladu FBiH.

“Slično je i na državnom nivou. SNSD je u pitanje doveo već ranije donesene odluke po pitanju pristupa NATO-u. To je neodgovorno prema državi, prema njenim građanima koji su željni mira, sigurnosti i ekonomskog progresa. Za nas je igranje tako važnim pitanjima kao što su NATO i EU u dnevnopolitičke svrhe potpuno neprihvatljivo. Apsolutni prioritet za Našu stranku je NATO, jer jednom zauvijek rješava pitanje naših državnih granica i garantuje mir i sigurnost i EU jer zahtijeva izmjene dejtonskog ustava. To su naši prioriteti i ostat će tako bez obzira na to ko i s kim bude formirao vlast”, zaključio je Kojović.

klix