Vodostaj većine rijeka u BiH u opadanju

Prestanak padavina i naglog topljenja snijega uzrokovao je smanjenje vodostaja većine rijeka u Bosni i Hercegovini i njihovo vraćanje u svoja korita. U porastu su vodostaji Save i Drine na području Bijeljine.

Nivo rijeke Save jutros je iznosio 864 centimetra, što je 106 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava i za posljednja 24 sata u porastu je za 58 centimetara. Vodostaj te rijeke i narednih dana bit će u umjerenom porastu, saopćeno je iz gradskog Odjeljenja civilne zaštite.

I vodostaj Drine jutros je iznosio 287 centimetara i za posljednja 24 sata porastao je za 32 centimetra.

Protok Drine na HE Zvornik iznosio je 933 metara kubnih u sekundi.

Vodostaji manjih rijeka, Janje, Gnjice i Lukavca su u granicama normale.

Iz Civilne zaštite Bijeljina upozoravaju stanovništvo u naseljima koja gravitiraju riječnim vodotocima uz Drinu i Savu na maksimalnu budnost i pripravnost te da blagovremeno preduzme preventivne mjere zaštite materijalnih dobara.

Nivo rijeke Une koji je proteklih dana prelazio kritičnu tačku za čak 14 centimetara opao je za 26 centimetara. Nivo Une u Bihaću iznosi 88 centimetara, dok je u Martin Brodu nešto viši i i na nivou je 131 centimetra, ali ima tendenciju opadanja.

U značajnijem padu je i nivo rijeke Sane koji u sanskom Mostu iznosi 222 centimetra, a u Vrhpolju 191 centimetar i stagnira.

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu je 108 centimetara i ima tendenciju pada.

U padu je i nivo rijeke Bosne koja je u Reljevu (Sarajevo) 250 centimetara, dok je u Zenici na nivou od 220 centimetara i stagnira.

U porastu je jedino nivo rijeke Jale, koja u Tuzli ima razinu od 81 centimetra.