Izviđači iz Novog Pazara boravili u kampu na Rudoj Glavi

U skladu sa Sporazumom o saradnji između Vlade BPK-a Goražde i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Planinarski klub ‘’Goražde-Maglić” iz Goražda je i ove godine bio domaćin Odredu izviđača ”Sandžak” iz Novog Pazara koji su od 2. do 9. Februara boravili na Rudoj glavi u planinarskom domu ‘’Nedim Pilav Jogi’’.

U timu je osim izviđača (55 članova) boravili su i između ostalih i starješina Odreda Nedžad Eminović, te književnica Mevluda Melajac, član Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Koliko su uspješni izviđači Odreda ”Sandžak” govori i činjenica da je to odred sa najvećim brojem osvojenih prvih mjesta na svim nivoima takmičenja u Srbiji i zemljama Balkana. Ovaj odred je rame uz rame skautima iz baltičkih zemalja kao i izviđača iz Turske koji se smatraju za najuspješnije u Evropi. Kako su istakli domaćini ovog druženja njihova želja je da saradnja između izviđača Novog Pazara i planinara Goražda bude jedan od prvih koraka u razvijanju dalje saradnje mladih dva grada, te jačanju kulturnih, spotrskih i drugih veza, posebno među mladima.

Tim povodom u ime grada domaćina, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović posjetio je kamp i goste iz Novog Pazara. On im je ovom prilikom poželio dobrodošlicu u grad na Drini, te da sa ovog kampovanja ponesu lijepe utiske iz Goražda, uz želju da se saradnja mladih iz Goražda i Novog Pazara ovim još više ojača, te stvore prilike za zajedničke projekte i međusobna prijateljstva.