Narednih dana zahlađenje, susnježica i snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme. Očekuje se prelazak frontalnog poremećaja koji dolazi sa zapada, što će usloviti padavine i pad temperature zraka u cijeloj zemlji. U nizinama će padati kiša, a u višim područjima snijeg.

U drugoj polovini dana kiša će preći u susnježicu i snijeg i to u zapadnim, centralnim i istočnim područjima.

Prognozirana količina padavina u Bosni se kreće između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini do 60 litara. Očekivana visina novog snijega je od pet do 15 centimetara, na planinama i do 30 centimetara.

U jutarnjim satima će puhati jugo, a sa prolaskom fronta vjetar će promijeniti smjer na sjever.

Najtopliji dio dana – u jutarnjim satima.

Očekivana temperatura zraka kretat će se između 4 i 10 stepeni.

U utorak, 12. februara u Bosni će biti pretežno oblačno vrijeme. Očekuje se slab snijeg u centralnim i istočnim područjima.

U Hercegovini će biti pretežno vedro, a na sjeveru Hercegovine oblačno vrijeme.

Puhat će umjeren i jak vjetar, sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka između -3 i 2, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura između 0 i 5, na jugu do 9 stepeni.

U srijedu, 13. februara u Bosni se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Od večernjih sati i tokom noći na četvrtak prognozira se snijeg ili susnježica, a u sjevernim područjima i kiša.

U Hercegovini će biti većinom pretežno vedro. Oblačno će biti na sjeveru Hercegovine, gdje se tokom noći na četvrtak očekuje susnježica ili snijeg.

Vjetar u većem dijelu Bosne umjeren, sjevernog smjera. Jak vjetar puhat će u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne.

Najniža jutarnja temperatura zraka između -6 i 0, na jugu Bosne i Hercegovine do 2 stepena. Najviša dnevna temperatura između -2 i 3, na jugu od 4 do 7 stepeni.

U četvrtak, 14. februara u većem dijelu naše zemlje bit oblačno. Umjerena naoblaka očekuje se na jugu.

U Bosni – slab snijeg ili susnježica. U sjevernim područjima padat će slaba kiša. Bez padavina u Hercegovini.

Puhat će vjetar umjerene jačine, sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka između -4 i 1 stepen. Najviša dnevna između 0 i 5, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.