Ne plašimo se izvještaja novoformirane komisije u bh. entitetu RS

Majke i žene Srebrenice i ovog 11. u mjesecu su na Trgu žrtava genocida u Tuzli održale mirni mimohod u znak sjećanja na nevine žrtve velikosprskih zločina u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“, prokomentirala je odluku vlasti u bh. entitetu RS da ponovo oformi komisiju koja bi ispitivala zločine u periodu 1992. – 1995. godina na područjima Srebrenice i Sarajeva.

Mi se, zaista, ne plašimo tog izvještaja. Znamo da su u komisiji ljudi koji su mrzitelji BiH, ali ako budu tretirali period 1992. – 1995. godina, neka znaju da je u i oko Srebrenice do 11. jula 1995. godine pobijeno više od 3.000 ljudi. Neka znaju da mi još čekamo na pronalazak i dostojanstven smiraj za 1.300 duša koje su pobijene u genocidu tako da pokušaj izjednačavanja i relativizacija zločina nije moguća – kaže Hajra Ćatić.

Ona živi za dan kada će pronaći posmrtne ostatke svog sina Nihada Nine Ćatića. Nada još živi u njoj, mada je svjesna činjenice da vrijeme čini svoje i da je sve manje majki među živima.

– Živim u nadi da ću ga za života pronaći. Nedavno je identificiran brat Nure Begović, a prema svim informacijama koje imam, i moj Nino je bio u blizini tog lokaliteta. Da mi je da nađem bar nešto njegovo. Ne daj Bože da to ne dočekam – kaže Hajra Ćatić.

 

Avaz