Protest poljoprivrednika 19. februara ispred Parlamenta BiH i OHR-a

Poljoprivrednici FBiH će najvjerovatnije održati protest u utorak, 19. februara, u Sarajevu, te tom prilikom izraziti nezadovoljstvo zbog činjenice da federalni Dom naroda još nije usvojio budžet za 2019. godinu, zbog čega je ugroženo više od 70.000 poljoprivrednih gazdinstva.

Ovu informaciju je za Vijesti.ba potvrdio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji nam je rekao da će tokom dana predati zahtjev policiji za odobrenje protestnog skupa.

“Zatražićemo da nam odobre okupljanje ispred zgrade Parlamenta BiH i ispred OHR-a u utorak, 19. februara. Čekaćemo odgovor policije. Ako nam odobre okupljanje – dobro je. Ako ne odobre – vidjećemo šta ćemo dalje preduzeti”, istakao je naš sagovornik.

Bićo očekuje da će na ulice Sarajeva izaći “zavidan broj poljoprivrednika”, koji će tražiti svoja prava.

“Vjerujemo da će doći ljudi koji žive u Sarajevu i u blizini grada. Ne možemo maltretirati poljoprivrednike iz Bihaća ili Livna da dolaze na protest. U svakom slučaju, biće to zavidan broj ljudi”, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Na pitanje očekuje li da će se poljoprivrednicima pridružiti i ostali budžetski korisnici, Bićo je izrazio sumnju.

“Svi su se nekako razjedinili… Kantonalna udruženja boraca daju neke rokove, penzioneri su dobili svoje penzije, pa su se ućutali, kao i drugi budžetski korisnici. Očito čekaju da to završi neko drugi, tako da ćemo mi ovo tjerati sami”, naveo je on.

Bićo je rekao kako ne vjeruje da će se u međuvremenu izabrani predstavnici vlasti usaglasiti o održavanju sjednice Doma naroda FBiH na kojoj će biti usvojen budžet FBiH za ovu godinu.

Upravo je zbog toga FBiH i dalje u nekoj vrsti inducirane kome. Juče je istekao četrnaestodnevni rok koji su predsjedavajućoj Doma naroda Lidiji Bradari (HDZ BiH) dali delegati u Klubu bošnjačkog naroda, zatraživši da krajem februara zakaže vanrednu sjednicu na čijem bi se dnevnom redu našao budžet.

S druge strane, Bradara tvrdi da će sjednicu zakazati nakon što CIK BiH potvrdi rezultate izbora za delegate u federalnom Domu naroda. CIK BiH je, podsjetimo, u prošli petak utvrdio rezultate posrednih izbora i dodijelio mandate delegatima u federalnom Domu naroda iz svih deset kantona. No, posao još nije završen jer od ukupno 58, CIK je u prvom krugu dodijelio 50 mandata. Preostaje još da u drugom krugu pokuša dodijeliti mandate za još osam delegata koji nisu delegirani u prvom krugu. Potom slijedi dvodnevni rok za žalbe.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Almedin Aliefendić očekuje da bi novi saziv mogao biti konstituisan do kraja ove sedmice.

“Bilo bi najbolje da CIK okonča sve svoje aktivnosti i da se potom konstituiše novi saziv koji bi preuzeo odgovornost i odblokirao trenutno finansijsko stanje u kojem se nalazi FBiH”, rekao je Aliefendić za Vijesti.ba.

Međutim, navodi, ako eventualno bude žalbi na odluke CIK-a ili čak političkih ucjenjivanja i otezanja oko donošenja budžeta, nije isključeno ni da vanrednu sjednicu sazove predsjedavajući Doma iz aktuelnog/starog saziva Jasenko Tufekčić. Podsjetimo, prema Poslovniku Tufekčić će na taj potez imati pravo sedam dana od dana isteka roka stavljenog pred Bradaru.

“Sačekat ćemo odluke CIK-a koje će biti vodilja za naše naredne poteze”, dodao je Aliefendić.

(Vijesti.ba)