Danas se obilježava Svjetski dan radija

Danas se obilježava Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. februara 1946 godine. Unatoč rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušateljstva.

Ovogodišnja tema Svjetskoga dana radija je “Dijalog, tolerancija i mir”. Taj je moto zapravo definicija onoga što radio stanice i rade, a to je informisanje, educiranje i povezivanje slušatelja, te poticanje na pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija.

Danas u Bosni i Hercegovini postoji 149 radijskih stanica od toga 61 javnih i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS). Na srednjim valovima emitiranja postoje 4 radijske stanice, a neprofitne organizacije u BiH posjeduju 3 radiostanice.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija, da podstakne donosioce odluka da se uspostavi i obezbijedi pristup informacijama putem radija kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera. Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. U savremenom digitalnom svijetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša i u najudaljenijim mjestima. Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu, te dopire do 94% stanovništva. Kao potvrdu tome podatak je o gotovo 4 miliona ljudi koji nemaju pristup internetu.

Radio Goražde osnovano je 27. jula 1970. godine zahvaljujući grupi entuzijasta na čelu sa prvim urednikom ovog medija Hajrudinom Čauševićem, a slušaoce je tada pozdravio spiker rahmetli Muhamed Hadžijahić. Radio Goražde je među najstarijim radio stanicama u BiH. Emitovanje radio programa nije prekidano ni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je klasičan primjer gradskog radija koji ima izuzetnu slušanost u gradu  i izgrađeno provjerenje slušalaca.

rtv bpk