U Makedoniji dvodnevna žalost nakon autobuske nesreće

 

Broj poginulih u saobraćajnoj nesreći u kojoj se autobus prevrnuo na autoputu Skoplje – Tetovo porastao je na 14, a Vlada Makedonije proglasila je dva dana žalosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Republike Sjeverna Makedonija Zoran Zaev potvrdio je sinoć da se povećao na 14 broj žrtava teške saobraćajne nesreće koja se dogodila juče poslijepodne na autoputu Skoplje – Tetovo.

“Naša zemlja tuguje, mobilisali smo sve naše snage i kapacitete da pomognemo svim povrijeđenima koji su u opasnosti da što je prije moguće dobiju neophodnu pomoć i da se vrate svojim najbližima. Večeras je vlada donijela odluku da proglasi 14. i 15. februar za dane žalosti”, izjavio je Zaev medijima nakon vanredne sjednice Vlade povodom teške saobraćajne nesreće koja se dogodila na putu Skoplje – Tetovo.

Zaev je rekao da se autobus kretao iz Skoplja ka Tetovu, a nesreća se dogodila u selu Laskarci. On je saopštio da razlozi za nesreću nisu utvrđeni, a istraga o slučaju je pod upravom nadležnog tužioca.

“Večeras smo nažalost izgubili živote 14 naših sugrađana, 7 naših sugrađana je poginulo na licu mjesta, 37 osoba je hospitalizovano u bolnici ” 8. septembar “, od kojih je 6 umrlo. U bolnici ‘St. Naum Ohridski’ jedna osoba je preminula, 2 osobe su prebačene u Tetovo i nalaze se u dobrom stanju. Jedna osoba je kod kuće na liječenju u Gostivaru, a u bolnici ‘Majka Tereza’ je osam osoba, od kojih je troje teško povrijeđeno”, rekao je Zaev.

Ministar zdravlja Republike Sjeverna Makedonija Venko Filipče izjavio je da je vozač prevrnutog autobusa u bolnici “8. septembar”, da je razgovarao sa predstavnicima institucija i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Među 14 poginulih u Makedoniji zasad nema indentifikovanih državljana BiH

U saobraćajnoj nesreći, među 14 poginulih za sada nema indentifikovanih državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je za Fenu ministar savjetnik Nebojša Regoje, portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Po njegovim riječima, privremeni otpravnik poslova BiH u Ambasadi BiH u Skoplju Jasmin Gagula je u stalnom kontaktu sa nadležnim istražnim organima u nastojanju da dobije najaktuelnije informacije u skladu sa tokom indentifikacije.

Otpravnik poslova Gagula je i u kontaktu sa kolegama iz ambasada država regiona, iz zemalja za koje postoji mogućnost da su njihovi državljani bili putnici u autobusu, kako bi koordinirali aktivnosti i razmijenili informacije.

Za sada se niko od naših državljana nije obratio Ambasadi BiH u Skoplju sa zahtjevom za pomoć, a osoblje ambasade će nastojati da našu javnost obavijesti o svim eventualnm novim informacijama vezanim za državljane BiH, te pruži konzularnu pomoć našim državljanima, ukoliko se za to ukaže potreba, istakao je Regoje.

“Koristim ovu priliku da uime Ministarstva vanjskih poslova BiH izrazim nadu da se broj poginulih neće dalje povećavati, te da da svim članovima porodica nastradalih uputim izraze saučešća, a da povrijeđenim poželim brzi oporavak”, rekao je Regoje za Fenu.

federalna.ba/agencije