U Berlinu će večeras biti dodijeljene glavne nagrade 69. Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za Zlatnog medvjeda se ove godine takmiči 16 filmova

 

Ostvarenje “One Second” kineskog reditelja Žanga Jimua, kao 17. film u trci za Zlatnog medvjeda u međuvremenu je skinut sa takmičarskog programa festivala.

Među 16 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene, među kojima “Mr Jones” Poljakinje Agnjeske Holand, “Elisa and Marcela” španske rediteljke Izabel Koišet, kao i “Gospod postoji, imeto i’ e Petrunija”, makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Festival je otvoren projekcijom filma “The Kindness of Strangers” danske rediteljke Lone Šerfig, koji je također u zvaničnoj konkurenciji za Zlatnog medvjeda.

Žirijem predsjedava slavna francuska glumica Žilijet Binoš, a u žiriju su, između ostalih, čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler, prenosi Beta.

Počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo ove godine je dobila britanska glumica Šarlot Rempling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Ovogodišnji festival će biti posljednji za njegovog direktora Ditera Koslika koji nakon 18 godina na čelu festivala iduće godine prepušta rukovođenje dvojcu – bivšem umjetničkom direktoru Filmskog festivala u Lokarnu Karlu Katrijanu i Holanđanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorici “German Films”, odjela za promociju njemačkog filma u inostranstvu.

Zlatni medvjed je prošle godine uručen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film “Touch me Not”.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Organizatori festivala su već saopštili da će naredno, jubilarno 70. izdanje biti održano od 20. februara do 1. marta 2020. godine.