Preminuo Karl Lagerfeld

Čuveni modni dizajner Karl Lagerfeld preminuo je u 85. godini.

Kako javljaju francuski mediji, Lagerfeld u januaru prvi put nije prisustvovao reviji modne kuće “Chanel”, čiji je kreativni direktor.

Tada je iz “Chanela” saopćeno da “zbog umora” nije mogao prisustvovati.

Karl Oto Lagerfeld (Otto) rođen je 10. septembra 1933. godine u Hamburgu, u vrlo bogatoj porodici. Lagerfeld je emigrirao u Pariz sa 14 godina.

Godine 1954. dobio je nagradu Sekretarijata za vunu za svoj model vunenog kaputa, a na istom takmičenju “Yves Saint Laurent” je osvojio priznanje za model haljine.

Tri velike modne kuće obilježile su njegov život – “Fendi”, za koji kreira od 1967. godine, “Chloe”, kojoj se priključio naredne decenije, i “Chanel”, gdje je počeo s kolekcijom visoke mode 1982. godine.

Parfeme Lagerfeld lansirao je 1975. godine, a od 1984. vodi i svoju ličnu etiketu da bi, kako je kazao, imao “poseban kanal za izražavanje intelektualnog seksepila”. Saradnju s kućom “Chloe” okončao je 1997. godine kad ju je preuzela Stela Mekartni (Stella McCartney).

Godine 2005. Lagerfeld je prodao svoj brend (Lagerfeld Gallery i Lagerfeld) Tomiju Hilfigeru (Tommy), ali je zadržao potpunu kreatorsku kontrolu. Njegov imaginativni duh ne propušta izazove, pa je tako Kajzer Karl (Kaiser), kako ga novinari ponekad zovu, kreirao 2010. godine dvije linije obuće za italijansku etiketu “Hogan”, a 2011. otkrio i da je dizajnirao kolekciju stakla za švedsku kompaniju “Orrefors”.

– Najviše uživam kad radim nešto što nikad ranije nisam radio – kazao je nekada jedinstveni Nijemac.

 

Avaz