BiH ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, na kojem se razgovara o problemu migracija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije te brojnih međunarodnih organizacija. Za Bosnu i Hercegovinu ovaj skup je važan jer na njemu učestvuju brojni predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi, te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera BiH za bolju kontrolu i upravljanje ovim procesom.

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija.

Govoreći o problemu migracija Mektić je zatražio od EU i zemalja Zapadnog Balkana da se upravljaju ovim procesom, naglašavajući da pojedine zemlje, a posebno Bosna i Hercegovina ne smiju biti žrtve migracija.

Posebno je istakao problem krijumčarenja ljudi i da organizovane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac. Na kraju je istakao da se BiH suočava sa dodatnim izazovom i problemom jer se nalazi na vanjskoj granici EU, ali da ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante.

Mektić će tokom dana imati i bilateralne sastanke na ministarskom nivou te sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

 

fokus