U narednim danima porast temperature, tegobe za osjetljive osobe

Danas se u Bosni očekuje umjereno oblačno, a u Hercegovini nešto više oblačnosti u jutarnjim satima, a tokom dana malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Vjetar u Bosni, slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jak vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Tokom dana, vjetar će i oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između minus dva i četiri, na jugu zemlje od pet do devet stepeni.

Jutros na Bjelašnica je izmjereno minus 18 stepeni, Ivan Sedlu, Sanskom Mostu i Tuzli minus devet. U Bihaću i Sarajevu minus sedam, Bugojnu, Gradačcu i Livnu minus šest. U Mostaru jedan, a Neumu četiri stepena. Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 959 milibara, za 15 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblačnosti očekuje se u centralnim i istočnim područjima. Vjetar uglavnom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Umjeren vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura zraka većinom između minus osam i minus jedan, na jugu zemlje do dva, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između jedan i sedam, na jugu zemlje od osam do 11 stepeni.

U utorak u našoj zemlji će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Najviša dnevna će ići do 15 stepeni.

Kada je riječ o biometeorološkim prilikama, one su danas relativno nepovoljne. Iako će preovladavati stabilno vrijeme, niske temperature uz sjeverno strujanje tokom većeg dijela dana, uzrokovat će probleme osjetljivim osobama, naročito hroničnim bolesnicima sa kardiovaskularnim i plućnim problemima. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti.